Visszakapja a Fidesz a szakbizottsági helyeit az EP-ben

A parlament vezető testülete a Fidesz álláspontját erősítette meg, amikor kimondta: mind a tizenkettő, jelenleg független fideszes EP-képviselőnek legalább egy szakbizottságban teljes jogú tagságot kell biztosítani.

Mediaworks–Hírcentrum (Brüsszel)
2021. 09. 09. 17:14
null
Brüsszel, 2021. április 26. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszél az Európai Parlament plenáris ülésének elsõ napján az EP brüsszeli üléstermében a koronavírus-járvány idején, 2021. április 26-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament (EP) elnökéből és a politikai frakciók vezetőiből álló döntéshozó testület, az úgynevezett elnökök értekezlete úgy döntött, hogy mind a tizenkettő, jelenleg független fideszes EP-képviselőnek legalább egy szakbizottságban teljes jogú tagságot kell biztosítani. Ezzel az EP vezető testülete a Fidesz álláspontját erősítette meg – értesült a Magyar Nemzet. A következő hetekben dőlhet el, hogy a kormánypárti képviselők pontosan melyik bizottságokat erősítik majd.

Lapunk is írt róla korábban, hogy a döntést időhúzás és a jogállamiság elveinek meglehetősen sajátos értelmezése előzte meg. 

Az Európai Parlament jogi szolgálata ugyanis értékelésében már hónapokkal ezelőtt egyértelművé tette, hogy a Fidesz politikusait az EP eljárási szabályzata alapján megilletik a bizottsági helyek. 

A világos jogi szakvélemény ellenére 

a balliberális többséggel működő EP ezidáig nem mutatott hajlandóságot a döntés végrehajtására. 

Ezt követte a vezető testületnek, az elnökök értekezletének friss határozata.

Az ügy pikantériája, hogy az Európai Parlament az az uniós intézmény, amelyik következetesen számon kéri a jogállamisági feltételek teljesülését Magyarországtól és Lengyelországtól. Ennek újabb példája, hogy a jogállamisági rendelet késleltetése miatt most az Európai Bizottságot is be akarja perelni. A képviselői egyenlőséget sértő állapot megszüntetése viszont már nem volt ilyen sürgős számukra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.