időjárás 11°C Friderika 2021. September 20.
logo

Kiállás a hagyományos család mellett Romániában

Pataky István (Marosvásárhely)
2021.09.15. 11:33 2021.09.15. 14:57
Kiállás a hagyományos család mellett Romániában

Nagy visszhangja volt Romániában az Európai Parlament (EP) kedden elfogadott, Bukarestet közvetlenül is bíráló állásfoglalásának, amely szerint el kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát. Ben Oni Ardelean, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselője Facebook bejegyzésében azt írta, Romániában a család fogalmának egyértelmű, világos meghatározása van.

– Nem fogunk lemondani elveinkről, szabályainkról, a keresztény erkölcsről, függetlenül az ezek ellen harcolók és az elfogadott határozatok számától. Ahogyan a régi kommunizmust is legyőzték a jó emberek és az istenhit, úgy a szivárványszínű és neomarxista öltözékben jelentkező neokommunizmus is hasonló sorsra jut

– fogalmazott a PNL politikusa.

Vladimir Ionaș szociológus, politológus szerint fárasztó, unalmas és idegesítő, hogy az Európai Parlamentben hétről hétre nem létező témákról tárgyalnak, miközben Európának megvannak a maga valós problémái. 

A román ortodox egyház szóvivője, Vasile Bănescu a Digi24 bukaresti hírtelevíziónak arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió tagországai teljes törvényalkotási szabadságot élveznek a családjog és a házasság intézménye tekintetében.

– Házasságot csak egy férfi és egy nő köthet

– szögezte le az egyházi szóvivő. Hozzátette: a keresztény egyházaknak és a többi romániai vallási felekezetnek ez a természetes álláspontja azon az egyetemes erkölcsön alapul, amely a múlt, jelen és jövendő minden egészséges társadalmának fundamentumát képezi.

Közben egy szatmárnémeti iskolában a szülők felháborodását váltotta ki egy osztályfőnök által a diákoknak osztogatott szórólap, amelyen két férfi fölött a szivárvány színei is megjelentek, ezért bújtatott LMBTQ-propagandára utalt. A Presasm.ro hírportál beszámolója szerint a tanárnő végül tisztázta, hogy a szórólapnak nem volt köze az LMBTQ-hoz. A szülők úgy vélik, világos iskolai üzenetekre van szükség, hogy azokat ne lehessen többféleképpen értelmezni.

– A gyermekeinknek a keresztény értékekkel, a hagyományos családban kell felnőniük

– mondták a szülők a szatmárnémeti portálnak.

Borítókép: felvonulás szivárványszínű zászlókkal Bukaresten 2021. augusztus 14-én. Fotó: AFP/Daniel Mihailescu