Lapozó: A svéd idősotthonokban is megkezdték az LMBTQ érzékenyítést

Referendumra készülnek a vakcina ellenes mozgalmak Olaszországban. Választottak a politikai pártok által irányított Svéd Egyház hívei. Belgák százai rekedtek Afganisztánban. A svéd idősotthonokban is megkezdték az LMBTQ érzékenyítést.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 09. 20. 17:54
null
A dolgozók döntő többségét érintheti a jövőre folytatódó jövedelemrendezés Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Referendumra készülnek a vakcina ellenes mozgalmak Olaszországban

Népszavazásra bocsátanák a vakcina tagadók a zöldkártya kötelezettség eltörlését. Jelenleg 9 millióra tehető Olaszországban azoknak a száma, akik tagadják a vakcina szükségességét, és készen állnak, hogy demokratikus eszközökkel tegyenek kísérletet a védettséget igazoló zöldkártya visszavonására. 300 ezer köztisztviselő és 3,7 millió magán szektorban dolgozó nincs beoltva Olaszországban. A kormány legközelebbi szigorításainak értelmében azonban most rajtuk a sor, hogy felvegyék a védőoltást, különben felfüggesztésre vagy bérmegvonásra is számíthatnak munkahelyükön. Több olasz nagyvárosban elkezdődött az aláírásgyűjtés a zöldkártya visszavonását célzó referendum kiírására.

„A be nem oltottak száma Lombardia teljes lakosságának számával egyenlő” – nyilatkozta aggódva Francesco Figliuolo. Az olasz járványbiztos számításai szerint, október közepére sikerül a közösség immunitását elérni, azaz a 44 millió személyt beoltatni koronavírus ellen. Jelenleg a lakosság 68,8 százaléka kapta meg a védőoltás mindkét adagját, 5,6 százalék az elsőt.

Forrás: IL GIORNALE

Választottak a politikai pártok által irányított Svéd Egyház hívei

A Svéd Egyház ugyan 2000-ben levált az államról, a továbbra is pártok delegáltjai alkotják a legfőbb vezető testületét, a szinódust. A vasárnap megtartott választásokon az egyház 5,7 millió tagjából, 5 millió 16 év feletti választásra jogosult vehetett részt. A részvétel rendkívül alacsony volt, alig több mint 17 százalék, ami kettővel kevesebb, mint négy éve. A nem hivatalos adatok szerint a legtöbb szavazatot a szociáldemokraták kapták, ők kb. 27 százalékot nyertek el, ami közel 3 százalékkal rosszabb, mint négy éve. A párt kampányának központi témája az LMBTQ közösség volt.

Mindhárom parlamenti párt gyengült, ugyanakkor a parlamenten kívüli és alternatív pártok erősödni tudtak, és idén először az Alternatív Svédországnak elnevezésű szélsőjobb párt is bekerült a parlamentbe. A svéd egyház tagjainak a száma hosszú évek óta csökken, míg 1972-ben a lakosság 95 százaléka tagja volt, most már csak 55 százaléka, ami részben a társadalom összetételének változásából, elsősorban a migrációnak köszönhető, másodsorban, pedig mert kilépnek a hitüket elveszített, illetve az egyházban csalódott tagok. Csak idén 21 ezren hagyták ott a Svéd Egyházat.

Forrás: SVT, Aftonbladet, Samnytt

Belgák százai rekedtek Afganisztánban

Összesen 475 belgiumi kötődésű személyt mostanáig sem sikerült kimenekíteni Afganisztánból, derült ki a brüsszeli külügyminisztérium belga sajtónak eljuttatott adataiból. Eszerint a 475 főből 270-nek belga állampolgársága is van, a maradék, több mint kétszáz személy pedig olyan afgán, aki a belga kontingens helyi munkáját segítette. A kimenekítésre várók közül 150-en már augusztus 26-án jelezték, hogy el akarják hagyni a háborús országot. A belga külügyi szóvivő szerint a várólista e sorok
írásakor is folyamatosan bővül, ám nem világos, hogy az evakuálási műveletek mikor folytatódnak, egyáltalán folytatódhatnak-e. Emlékezetes, hogy a kudarcos kimenekítés miatt a brit és a holland külügyminiszter is lemondott a múlt héten. A frissen ismertetett adatok miatt pedig a belga nagypolitikában is akadnak olyanok, akik a kormánytagok elszámoltatását követelik. A flamand nacionalisták (N-VA) egyik európai parlamenti képviselője, Assita Kanko a Twitteren azt írta: a belgiumi evakuálás is kaotikus volt, ám - Hollandiával ellentétben - Brüsszelben senki sem szégyelli magát.

Források: DEMORGEN

A svéd idősotthonokban is megkezdték az LMBTQ érzékenyítést

A Stockholmhoz közeli Haningeben nyílik az első idősotthonbeli LMBTQ részleg. Ugyan az intézménynek nincsenek ilyen lakói, az RFSL elnevezésű melegszervezet elkezdte az ott lakók érzékenyítését és az alkalmazottak felkészítését. „Fontos, hogy növeljük a lakók ismereteit és biztonságot adjunk számukra” – mondta el Johanna Tolf, az intézmény dolgozója. A köztévé által megszólaltatott 94 éves asszony elmondása szerint korábban nem beszéltek a témáról, de most már fontosnak tartja, hogy minden ember azonos elbánásban részesüljön.

Forrás: SVT

Borítókép csak illusztráció; Fotó: MTI

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.