Lapozó: Pride-partiba csapott át a Verdi-fesztivál Olaszországban

Az olasz baloldal bevezetné a vagyonadót · Kábítószeres bandák lövöldözései miatt kell bezárni a szociális irodákat Franciaországban · Zöldkártya-kötelezettséget léptet életbe a Vatikán · Pride-partiba csapott át a Verdi-fesztivál Olaszországban.

Magyar Nemzet
Forrás: Mediaworks2021. 09. 21. 18:01
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz baloldal bevezetné a vagyonadót

Enrico Letta, a Demokrata Párt főtitkára az örökösödési adó megemelésével oldaná meg a fiatal generációk támogatását. Bár az európai országok közül Olaszországban a legmagasabb a járulékok aránya, a baloldal továbbra is emelne. Letta belátja, hogy óriási veszteség az ország számára, hogy a fiatalok – munkahelyek és megfelelő bérezés hiányában – külföldön keresnek megélhetési lehetőségeket. – Fiatalok nélkül egyetlen országnak sincs jövője – látja be Letta, aki fogadkozik, hogy ha a jelenlegi kormánytöbbségben akadályokba ütközne, akkor a következő ciklusban valósítják majd meg a vagyonadó emelését. Matteo Salvini, a jobboldali Liga elnöke ellenez bármi fajta adóemelést. – Mario Draghi kormányfőtől az adóterhek csökkentését és a bajba jutott családok támogatását kérjük – nyilatkozta Salvini, akinek meggyőződése, hogy az ország gazdaságának újraindításához csökkenteni kell a járulékokat.  

Forrás: IlGiornale, Jánosi Dalma

Kábítószeres bandák lövöldözései miatt kell bezárni szociális irodákat Franciaországban

A Marseille-től északnyugatra fekvő Cavaillon városában be kellett zárni a város negyedik szociális irodáját is, mert a környéket félelemben tartó kábítószeres bandák fegyveres összecsapásai már az iroda alkalmazottjait és ügyfeleit is veszélyeztették.

A sorban utolsó iroda bezárásáról azután döntött a hivatal vezetője, miután a közelmúltban két fegyveres összecsapás is lezajlott az iroda közvetlen közelében. A környékről korábban már három szociális iroda költözött el, ugyancsak a dolgozók és a lakosok testi épségét féltve. Azonban az ellátásban részesülő helyiek bírálják az érintett hivatalok döntését és elköltözését. – Nekünk el kell viselni a lövöldözést, míg ők fogják magukat, és elköltözhetnek a kerületből. Mintha letennének minket a sivatag közepére, mondván, hogy boldoguljunk, ahogy tudunk – háborog egy segélyezett asszony. Bertrand Gaume, Vaucluse megye prefektusa elmondta, hogy a cavailloni helyzet jól tükrözi a Franciaország egyéb vidéki településein kialakult helyzetet is, azaz a kábítószer-kereskedelem és az azzal kapcsolatot bűnözés terjedését. A prefektus nagyobb rendőri jelenlétet ígért Cavaillon városában.

Forrás: RTL.fr, ValeursActuelles

Zöldkártya-kötelezettséget léptet életbe a Vatikán

A pápai állam falait október elsejével csak védettséget igazoló okirat birtokában lehet átlépni. Az egészségbiztonsági rendeletet Giuseppe Bertelleo, Vatikán városállam pápai bizottságának elnöke látta el kézjegyével. Ferenc pápa már korábban, a szeptember 7-én elhangzott beszédében javasolta a világjárvány megfékezésére irányuló megszorító intézkedések bevezetését. A rendelet értelmében zöldkártya-kötelezettség érvényes a Vatikán állampolgáraira, a pápai állam területén szolgálatot teljesítő személyzetre, valamint a látogatókra. Az ellenőrzés a vatikáni csendőrség felügyelete alá tartozik. A zöldkártya-kötelezettség alól kivételt képeznek azok a hívek, akik szentmisén szeretnének részt venni a Vatikánban. Nekikk továbbra is az érvényben lévő egészségügyi előírások: a szájmaszk használata és a biztonsági távolság betartása kötelező. Ferenc pápa Szlovákiából visszatérve a repülőúton elmondta, hogy a Vatikánban is létezik az oltást ellenzők kis csoportja, sőt a bíborosi karon belüli is vannak szkeptikusok, utalva Raymund Burke bíborosra, akit koronavírus-fertőzés miatt intenzív osztályon kezelnek. 

Forrás: IlMessaggero, IlTempo, Jánosi Dalma

Pride-partiba csapott át a Verdi-fesztivál Olaszországban

A helyi LMBTQ-közösség női öltözékben álarcosbálra toborozza a fiatalokat Párma városába egy október 20-án esedékes queer partyra. A látogatókat felszólítják, hogy nyugodtan öltözzenek annak, ami rejtett énjüket legjobban kifejezi. A jobboldali Liga politikusai felháborítónak tartják a helyzetet, és tiltakozásukat fejezik ki a zeneszerző alakjának eltorzítása miatt. A jobboldali szenátorok magyarázatot követelnek Dario Franceschini kulturális minisztertől, valamint követelik, hogy tiltsa be a zeneszerzőt megszégyenítő kezdeményezést. A szervezők szerint Verdi korának előfutára volt, művei a mai napig a cenzúra áldozatai. Választásukat azzal indokolják, hogy a szerző modern világlátása előtt kívánnak tisztelegni. 

Forrás: LaStampa, Jánosi Dalma

A borítókép illusztráció. Fotó: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.