Lapozó: Hollandia tízezrével honosít szíriaiakat

Sürgeti a bírói függetlenség visszaállítását Spanyolországban az unió igazságügyi biztosa · Kitoloncolás előtt álló marokkói rabok szöktek meg jetskivel Melilla börtönéből · Véglegesítette a spanyol kormány a Franco-rezsim kitüntetéseinek visszavonásáról szóló rendeletet · Hollandia tízezrével honosít szíriaiakat.

2021. 09. 21. 13:27
null
Isztambul, 2020. februr 28. Szriai frfiak a grg hatr mentn fekv szaknyugat-trkorszgi Edirne vrosba indul buszok egyike fel tartanak Isztambulban 2020. februr 28-n. Trkorszg gy dnttt, tovbb mr nem tartztatja fel sem tengeren, sem szrazfldn az Eurpba igyekv meneklteket. A trk hadert elz nap slyos vesztesg rte az szaknyugat-szriai Idlb tartomnyban, ahol szriai s orosz harci replgpek bombztk a Bara s Bilion teleplsek kztti trsget. A lgicsapsokban harminchrom trk katona meghalt. MTI/EPA/Erdem Sahin Fotó: Erdem Sahin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sürgeti a bírói függetlenség visszaállítását Spanyolországban az unió igazságügyi biztosa

Didier Reynders hétfőn megbeszélést tartott az ország négy legnagyobb bírói szervezetével, amelyek továbbra is aggodalmukat fejezik ki a jelenlegi igazságszolgáltatási modell kapcsán, amely korlátozza a bírói függetlenséget. Reynders a találkozó után közölte: fel kell oldani a témában hosszú ideje fennálló blokádot és „minden politikai pártnak el kell köteleznie magát a bírói tanács tagválasztási rendszerének megváltoztatása mellett”, ehhez pedig közös nevezők keresésére van szükség, nem egy helyben toporgásra és egyoldalú akaratnyilvánításra. Az Európai Unió év eleje óta többször figyelmeztette a spanyol kormányt az Igazságszolgáltatás Általános Tanácsának reformjára, mivel a jelenlegi rendszer sérti a jogállamiságot és szembe megy az Európai Unió előírásaival. Az unió most nyomatékosan arra kéri a Sánchez-kormányt, hogy „mélyrehatóan alakítsa át a törvényeket”, méghozzá úgy, hogy a tanács tagjainak többsége a bírák által választott bírókból álljon, a kormánynak pedig kevesebb beleszólása legyen a testületi tagok kinevezésébe.

Forrás: elmundo.es, Tóth Brigitta

Kitoloncolás előtt álló marokkói rabok szöktek meg jetskivel Melilla börtönéből

Jetskivel szökött meg három marokkói elítélt az Észak-Afrikában, a Földközi-tenger partján fekvő spanyol exklávé, Melilla városának börtönéből. A szökést megelőzően a marokkói rabok számára a börtön vezetése háromnapos eltávozást engedélyezett, az elítéltek az előírás szerint szeptember 16-án azonban rendben és időben visszatértek a büntetés-végrehajtási intézetbe. Háromnapos kint létük során azonban a börtönmunkával megkeresett bérüket és megtakarításaikat kivették a bankból, majd a börtönben megszerzett jövedelmet felhasználva szervezték meg a szökésüket és rendelték meg a jetskit is.  A három marokkói férfi ellen – börtönbüntetésük kiegészítéseként – kitoloncolási végzés is életben volt, amely a fogvatartásuk után lépett volna életbe.

A spanyol büntetés-végrehajtási intézetek szakszervezete, az Acaip-UGT közleményben ítélte el a háromnapos eltávozás engedélyezését, különös tekintettel arra, hogy a kitoloncolás előtt álló elítéltek esetében teljes joggal feltételezhető a szökés kísérlete. A szakszervezet a börtön igazgatójának elbocsátását és további felelősök felkutatását sürgeti.

Forrás: bladi.net

Véglegesítette a spanyol kormány a Franco-rezsim kitüntetéseinek visszavonásáról szóló rendeletet

Yolanda Díaz munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint az új előírások révén rövidesen lehetőség lesz arra, hogy olyan elismeréseket vonjon vissza a kormány, amelyekről utólag kiderült, hogy azt a Franco-diktatúra szolgálatáért adták át tulajdonosának. Az érmeket, emléktáblákat abban az esetben is visszakérhetik, ha a kitüntetett személy egykori cselekedeteit utólag bűncselekménynek nyilvánították vagy egész egyszerűen csak ütközött a demokratikus értékrenddel. Az évtizedekkel ezelőtt kiosztott elismeréseket egyesével vizsgálják felül, megnézik, hogy azok tulajdonosai részei voltak-e a Franco-diktatúra elnyomó apparátusának, emellett alaposan megvizsgálják az elvégzett munkájukat is. Az új törvény kötelezi a kitüntetések tulajdonosait arra, hogy visszaküldjék díjaikat a munkaügyi minisztériumnak. Ha ezt nem teszik meg, azzal törvényt sértenek és felelősségre vonhatók.

Forrás: huffingtonpost.es, Tóth Brigitta

Hollandia tízezrével honosít szíriaiakat

Tavaly közel 49 ezer embert honosítottak Hollandiában, ez kétszer annyi személy, mint 2019-ben – derült ki a Holland Statisztikai Hivatal a holland sajtóban ismertetett adataiból. Utoljára a kilencvenes évek végén volt ennyire magas az arányszám. Ahhoz, hogy valakit honosítsanak, általánosságban öt évig kell állandó lakcímmel rendelkeznie a Benelux-államban, illetve integrációs vizsgát kell tennie. Egyedi esetekben családegyesítés, örökbefogadás is vezethet az állampolgárság felvételéhez. A lapok tudni vélik, hogy a kirívó 2020-as adat oka, hogy a szíriai válság és az utána következő migrációs hullám óta pontosan öt év telt el, tehát zömében szíriaiakat kezdtek honosítani. A statisztikai hivatal szerint tizenötezer szíriai vált holland állampolgárrá 2020-ban. Összesen kilencezren voltak olyanok is, akik esetében a hatóságok nem tudták megállapítani a származási országot, így hontalanokból váltak hollandokká. A kilencvenes évek végi, „honosítási csúcson” egy év alatt majdnem nyolcvanezer bevándorló vette fel a holland állampolgárságot. Zömében török, marokkói és volt jugoszláv tagországok polgárai.

Forrás: nos.nl, Judi Tamara

(A borítóképen szíriai férfiak láthatók. Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.