időjárás 15°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Megcsonkítottak egy szobrot, mert a zöldpárti képviselőknek nem tetszett

Forrás: V4NA Hírügynökség
2021.09.17. 14:56 2021.09.17. 17:22
Megcsonkítottak egy szobrot, mert a zöldpárti képviselőknek nem tetszett

A pár éve elhunyt énekes emlékére állítottak szobrot, melynek része egy motorkerékpár is. A zöldpárti képviselők azonban kritizálták, hogy a motor is része a műnek, mert az környezetszennyező és zajos. Hosszas huzavona után végül érdekes megoldást találtak – írja a V4NA Hírügynökség.

Nagy vitát váltott ki az a szobor, melyet egy ismert francia kortárs művész, Bertrand Lavier készített és a 2017-ben elhunyt világhírű francia énekes, Johnny Hallyday emlékére állítottak Párizs 12. kerületében. A szóban forgó műalkotás egy öt méter magas gitár nyak, melynek a tetejére a néhai énekes egyik motorkerékpárja kerül.

A V4NA cikke szerint a szobor ötlete sokaknak nem tetszett, volt, aki azt kifogásolta, hogy nem az énekest ábrázoló műalkotást készítenek, több kommentelő szívesebben vett volna egy olyan szobrot, amely Johnny Hallyday-t mintázza.

Az elhunyt énekes özvegye, Laeticia Hallyday beleegyezését adta a szobor elkészítéséhez, szerinte méltó emléket állít férjének, ám az ügyből politikai vita kerekedett, több fővárosi zöldpárti képviselő ugyanis belekötött abba, hogy

a szobor tetejére helyezendő Harley Davidson motor nem környezetbarát és rendkívül zajos jármű, ezért hevesen ellenezték a műalkotás felállítását.

A történtekről beszámoló Le Figaro napilap még a nyáron írt róla, hogy Párizs 12. kerületének zöldpárti polgármestere, Emmanuelle Pierre-Marie-nak egyáltalán nem tetszett az ötlet, szerinte ezzel inkább a motorkerékpár-márkát népszerűsítik, nem az énekest. Raphaelle Primet képviselő, a kommunista párt tagja pedig azt kifogásolta, hogy a szobor költségeit nem hozták nyilvánosságra. A nézeteltérés odáig fajult, hogy összehívták a városi tanácsot, hogy ők döntsenek a szobor sorsáról – olvasható a hírügynökség cikkében.

A V4NA szerint a tanács végül úgy döntött, hogy felállíthatják a szobrot, erről Johnny Hallyday özvegye beszélt a Le Parisien nevű lapnak adott interjúban, ám hozzátette, annak érdekében, hogy ne lehessen a műalkotás ellen kifogása a zöldpárti képviselőknek, eltávolították a motorkerékpár motorját és minden egyéb olyan elemet, amely környezetszennyező vagy zajkeltő.

A vitát tehát végül lezárták és szeptember 14-én sor került az énekesről elnevezett tér és a szobor ünnepélyes felavatására, amelyen az özvegy mellett Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo is részt vett.


A ceremóniára több száz Hallyday-rajongó érkezett, sokan köztük motorral, ily módon is megemlékezve arról, hogy az elhunyt énekes a motorok nagy szerelmese volt, ezért is került a szobor tetejére az egyik kedvenc járműve – zárja sorait a V4NA Hírügynökség írása.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

A borítóképen a 2017 decemberében elhunyt Johnny Hallyday francia énekes, filmszínész. Forrás: reuters