Megcsonkítottak egy szobrot, mert a zöldpárti képviselőknek nem tetszett

A pár éve elhunyt énekes emlékére állítottak szobrot, melynek része egy motorkerékpár is. A zöldpárti képviselők azonban kritizálták, hogy a motor is része a műnek, mert az környezetszennyező és zajos. Hosszas huzavona után végül érdekes megoldást találtak – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 09. 17. 14:56
French singer Johnny Hallyday attends a ceremony at Place de la Republique square to pay tribute to the victims of last year's shooting at the French satirical newspaper Charlie Hebdo, in Paris
French singer Johnny Hallyday attends a ceremony at Place de la Republique square to pay tribute to the victims of last year's shooting at the French satirical newspaper Charlie Hebdo, in Paris, France, January 10, 2016. France this week commemorates the victims of last year's Islamist militant attacks on satirical weekly Charlie Hebdo and a Jewish supermarket with eulogies, memorial plaques and another cartoon lampooning religion. REUTERS/Charles Platiau - GF20000090000 Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy vitát váltott ki az a szobor, melyet egy ismert francia kortárs művész, Bertrand Lavier készített és a 2017-ben elhunyt világhírű francia énekes, Johnny Hallyday emlékére állítottak Párizs 12. kerületében. A szóban forgó műalkotás egy öt méter magas gitár nyak, melynek a tetejére a néhai énekes egyik motorkerékpárja kerül.

A V4NA cikke szerint a szobor ötlete sokaknak nem tetszett, volt, aki azt kifogásolta, hogy nem az énekest ábrázoló műalkotást készítenek, több kommentelő szívesebben vett volna egy olyan szobrot, amely Johnny Hallyday-t mintázza.

Az elhunyt énekes özvegye, Laeticia Hallyday beleegyezését adta a szobor elkészítéséhez, szerinte méltó emléket állít férjének, ám az ügyből politikai vita kerekedett, több fővárosi zöldpárti képviselő ugyanis belekötött abba, hogy

a szobor tetejére helyezendő Harley Davidson motor nem környezetbarát és rendkívül zajos jármű, ezért hevesen ellenezték a műalkotás felállítását.

A történtekről beszámoló Le Figaro napilap még a nyáron írt róla, hogy Párizs 12. kerületének zöldpárti polgármestere, Emmanuelle Pierre-Marie-nak egyáltalán nem tetszett az ötlet, szerinte ezzel inkább a motorkerékpár-márkát népszerűsítik, nem az énekest. Raphaelle Primet képviselő, a kommunista párt tagja pedig azt kifogásolta, hogy a szobor költségeit nem hozták nyilvánosságra. A nézeteltérés odáig fajult, hogy összehívták a városi tanácsot, hogy ők döntsenek a szobor sorsáról – olvasható a hírügynökség cikkében.

A V4NA szerint a tanács végül úgy döntött, hogy felállíthatják a szobrot, erről Johnny Hallyday özvegye beszélt a Le Parisien nevű lapnak adott interjúban, ám hozzátette, annak érdekében, hogy ne lehessen a műalkotás ellen kifogása a zöldpárti képviselőknek, eltávolították a motorkerékpár motorját és minden egyéb olyan elemet, amely környezetszennyező vagy zajkeltő.

A vitát tehát végül lezárták és szeptember 14-én sor került az énekesről elnevezett tér és a szobor ünnepélyes felavatására, amelyen az özvegy mellett Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo is részt vett.


A ceremóniára több száz Hallyday-rajongó érkezett, sokan köztük motorral, ily módon is megemlékezve arról, hogy az elhunyt énekes a motorok nagy szerelmese volt, ezért is került a szobor tetejére az egyik kedvenc járműve – zárja sorait a V4NA Hírügynökség írása.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

A borítóképen a 2017 decemberében elhunyt Johnny Hallyday francia énekes, filmszínész. Forrás: reuters

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.