Nincs vége a szoboreltávolításoknak a tengerentúlon

Ezúttal Robert E. Lee konföderációs tábornok köztéri bronz lovas szobrának kellett mennie Charlottesville közteréről.

2021. 07. 11. 17:14
null
Charlottesville, 2021. július 10. Munkások eltávolítják helyérõl Robert E. Lee konföderációs tábornok köztéri bronz lovas szobrát a Virginia állambeli Charlottesville-ben 2021. július 10-én. A városban 2017. augusztusában véres összecsapások alakultak ki a szobor eltávolításának tervét ellenzõ és támogató tüntetõk között. A konföderáció az amerikai polgárháború (1861-1865) idõszakában a rabszolgatartó déli államok szövetsége volt, amely sok amerikai számára ma is a rabszolgatartó korszak jelképe. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltávolították Robert Edward Lee és Thomas Jackson konföderációs tábornokok szobrait Charlottesville-ben, Virginia államban szombaton. Lee tábornok szobra kapcsán a város polgármestere, Nikuyah Walker azt mondta:

– A szobor eltávolítása segít megbirkózni Charlottesville és Amerika azon bűnével, hogy gazdasági haszonszerzés céljából a feketék elpusztításától sem riadt vissza.

A szobrok eltávolításának áprilisban adott zöld jelzést Virginia állam legfelsőbb bírósága, miután felülbírálta az állam körzeti bíróságának határozatát, amely védte a háborús emlékműveket. – Az eltávolított szobrokat a város átmenetileg megőrzi, majd eladásra bocsátja – derült ki a városháza közleményéből. A szobrok elmozdítására és azok elszállítására kisebb tömegek jelentek meg, akik örömmel fogadták a város döntését.

Az amerikai polgárháború rabszolgaságpárti, konföderációs vezetőinek állított szobrok az utóbbi években a rasszizmus elleni tiltakozások középpontjába kerültek, így például a Lee tábornokot ábrázoló szobrot már 2016-ban el akarták távolítani. A bejelentés hírére akkor az emlékmű a fehér felsőbbrendűséget hirdető és rasszista csoportok találkozópontjává vált, amely a 2017-es Egyesítsd a jobboldalt (Unite the Right) tüntetésben csúcsosodott ki. Ekkor a tüntetőket és ellentüntetőket a rendőrség próbálta kordában, illetve egymástól távol tartani, de a két tábor többször is egymásnak esett, végül egy autó ellentüntetők egy csoportjába hajtott, megölve ezzel egy fiatal nőt. Az elkövetőt a bíróság életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélte. A fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport más tagjait „gyűlöletből elkövetett erőszak” vádjával ítélte el a bíróság. Az események óta a helyiek minden évben felvonulással emlékeznek meg a történtekre.

– Közösségünk tagjai már száz éve a szobor eltávolításáért küzdenek. Úgy látom, hogy végre készen állunk arra, hogy küzdjünk a fehér felsőbbrendűség ellen

– nyilatkozta Kristin Szakos, a charlottesville-i városi tanács korábbi tagja. – Minden konföderációs emlékmű a fehér felsőbbrendűség és a rasszizmus szimbóluma. A rendszerszintű rasszizmus továbbra is jelen van az országban – mondta Jotaka Eaddy, a Full Circle Strategies tanácsadó cég vezérigazgatója az Al Jazeera hírportálnak tett nyilatkozatában. Eaddy szerint utóbbira jó példa a szavazati jog szigorítása körül látott erőfeszítések, amelyek leginkább a a fekete szavazókat érintik.

Sokan a Twitteren is hangot adtak a véleményüknek, volt, aki a „szobrok beolvasztását” javasolta, mások „a jó irányba való lépésként” tekintettek az eseményre.

Volt olyan felhasználó, aki szerint a szobrokat a szovjet emlékművek mintájára egy szoborparkba kellene szállítani. Másoknak viszont „elege van abból, hogy ilyen badarságokkal foglalkoznak a politikusok, ahelyett, hogy valós döntéseket hoznának”, és volt olyan is, aki szerint

ez csak „tovább szítja a feszültséget az erőszakos fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok körében”.

Jesse Kelly konzervatív műsorvezető is megnyilvánult az ügyben, ő azt írta a Twitteren:

„Ne távolítsanak el még több emlékművet. Ne másítsák meg a történelmet. Ne tárgyaljunk terroristákkal, akik az értékeinket ellenünk fordítják, így veszíteni fogunk.”

A Southern Poverty Law Center adatai szerint 2015 óta – a mostani szoboreltávolítással együtt – már 333 a konföderációhoz köthető szimbólumot, zömében szobrokat távolítottak el Egyesült Államok-szerte. A csoport beszámolója szerint „a gyűlölet 2000 további szimbóluma még mindig áll”, amelyből sokan arra következtetnek, hogy további szoboreltávolítások is várhatók a szabadság földjén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.