időjárás -1°C Natália 2021. December 9.
logo

Nincs vége a szoboreltávolításoknak a tengerentúlon

Wittich Zoltán
2021.07.11. 17:14
Nincs vége a szoboreltávolításoknak a tengerentúlon

Eltávolították Robert Edward Lee és Thomas Jackson konföderációs tábornokok szobrait Charlottesville-ben, Virginia államban szombaton. Lee tábornok szobra kapcsán a város polgármestere, Nikuyah Walker azt mondta:

– A szobor eltávolítása segít megbirkózni Charlottesville és Amerika azon bűnével, hogy gazdasági haszonszerzés céljából a feketék elpusztításától sem riadt vissza.

A szobrok eltávolításának áprilisban adott zöld jelzést Virginia állam legfelsőbb bírósága, miután felülbírálta az állam körzeti bíróságának határozatát, amely védte a háborús emlékműveket. – Az eltávolított szobrokat a város átmenetileg megőrzi, majd eladásra bocsátja – derült ki a városháza közleményéből. A szobrok elmozdítására és azok elszállítására kisebb tömegek jelentek meg, akik örömmel fogadták a város döntését.

https://twitter.com/Reuters/status/1413855251162042371

Az amerikai polgárháború rabszolgaságpárti, konföderációs vezetőinek állított szobrok az utóbbi években a rasszizmus elleni tiltakozások középpontjába kerültek, így például a Lee tábornokot ábrázoló szobrot már 2016-ban el akarták távolítani. A bejelentés hírére akkor az emlékmű a fehér felsőbbrendűséget hirdető és rasszista csoportok találkozópontjává vált, amely a 2017-es Egyesítsd a jobboldalt (Unite the Right) tüntetésben csúcsosodott ki. Ekkor a tüntetőket és ellentüntetőket a rendőrség próbálta kordában, illetve egymástól távol tartani, de a két tábor többször is egymásnak esett, végül egy autó ellentüntetők egy csoportjába hajtott, megölve ezzel egy fiatal nőt. Az elkövetőt a bíróság életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélte. A fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport más tagjait „gyűlöletből elkövetett erőszak” vádjával ítélte el a bíróság. Az események óta a helyiek minden évben felvonulással emlékeznek meg a történtekre.

– Közösségünk tagjai már száz éve a szobor eltávolításáért küzdenek. Úgy látom, hogy végre készen állunk arra, hogy küzdjünk a fehér felsőbbrendűség ellen

– nyilatkozta Kristin Szakos, a charlottesville-i városi tanács korábbi tagja. – Minden konföderációs emlékmű a fehér felsőbbrendűség és a rasszizmus szimbóluma. A rendszerszintű rasszizmus továbbra is jelen van az országban – mondta Jotaka Eaddy, a Full Circle Strategies tanácsadó cég vezérigazgatója az Al Jazeera hírportálnak tett nyilatkozatában. Eaddy szerint utóbbira jó példa a szavazati jog szigorítása körül látott erőfeszítések, amelyek leginkább a a fekete szavazókat érintik.

Sokan a Twitteren is hangot adtak a véleményüknek, volt, aki a „szobrok beolvasztását” javasolta, mások „a jó irányba való lépésként” tekintettek az eseményre.

Volt olyan felhasználó, aki szerint a szobrokat a szovjet emlékművek mintájára egy szoborparkba kellene szállítani. Másoknak viszont „elege van abból, hogy ilyen badarságokkal foglalkoznak a politikusok, ahelyett, hogy valós döntéseket hoznának”, és volt olyan is, aki szerint

ez csak „tovább szítja a feszültséget az erőszakos fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok körében”.

https://twitter.com/garuweebwebb/status/1413823783622877188?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1413823783622877188%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Fusa%2F528890-removal-confederate-statue-charlottesville%2F

Jesse Kelly konzervatív műsorvezető is megnyilvánult az ügyben, ő azt írta a Twitteren:

„Ne távolítsanak el még több emlékművet. Ne másítsák meg a történelmet. Ne tárgyaljunk terroristákkal, akik az értékeinket ellenünk fordítják, így veszíteni fogunk.”

https://twitter.com/JesseKellyDC/status/1413821295511359497

A Southern Poverty Law Center adatai szerint 2015 óta – a mostani szoboreltávolítással együtt – már 333 a konföderációhoz köthető szimbólumot, zömében szobrokat távolítottak el Egyesült Államok-szerte. A csoport beszámolója szerint „a gyűlölet 2000 további szimbóluma még mindig áll”, amelyből sokan arra következtetnek, hogy további szoboreltávolítások is várhatók a szabadság földjén.