Szerbia korán ivott a medve bőrére

Augusztusban már úgy tűnt, sikerült legyőzni a koronavírust, de most ismét meredeken emelkednek a számok.

Tóth Péter (Vajdaság)
2021. 09. 17. 6:03
null
A tüntetések ellenére nőtt az elnök népszerűsége Fotó: MTI/EPA/Srdjan Suki

Augusztusban már úgy tűnt, sikerült legyőzni a koronavírust, de most ismét meredeken emelkednek a számok.

Augusztusban úgy tűnt, hogy Szerbiának sikerült végleg legyőznie a koronavírust. Az esetszám alacsony volt, alig volt fertőzött a kórházakban, a felnőtt lakosság több mint a fele felvette a védőoltást. Noha bizonyos korlátozásokat nem szüntettek meg, nem igen ellenőrizték például a távolságtartást, maszkviselést. Tömegrendezvényeket, fesztiválokat, koncerteket szerveztek. Valószínűleg jórészt ennek tudható be, hogy az utóbbi napokban viszont ismét negatív rekordok dőlnek meg. 

Szeptember 14-én minden eddiginél több, 27 927 tesztet végeztek, míg az eddig jegyzett napi átlag tízezer alatt van. 2020. december elsején regisztrálták eddig egy nap alatt a legtöbb új fertőzöttet, 7999-et. Ehhez közelít most ismét az esetszám, hiszen szeptember 14-én 7723 új fertőzöttet vetek nyilvántartásba. 

A mintegy hétmilliós Szerbiában 2020. március 6-án jegyezték fel az első esetet, az eddigi csúcspontját a járvány tavaly december végén érte el, amikor 9731 személy szorult kórházi kezelésre. Az utóbbi napokban azonban ismét egyre többen szorulnak kórházi ellátásra, és ez a szám meghaladta a háromezret. A lélegeztetőgépre szorulók száma is decemberben tetőzött, amikor elérte a 353-at, most szeptember 14-én 156 ilyen személy volt. A napi halálozások száma 30-hoz közelít, 2020 decemberében volt ez a szám a legmagasabb, amikor egy nap alatt 69 halálos áldozata volt a fertőzésnek. 

A járvány említett 2020-as csúcsán, amikor magas volt az esetszám decemberben, számos intézkedés volt érvényben a járvány lassítása érdekében. Most viszont egyelőre nem vezettek be kijárási tilalmat, vagy más hasonló szigorú korlátozást, de kilátásba helyezték például a maszkviselés kötelezettségének szigorúbb ellenőrzését zárt térben. Az úgynevezett Covid-belépők bevezetését fontolgatják, illetve időnként szóba kerül, hogy nyereményjátékkal is az oltás felvételére buzdítanák a lakosságot.

A vezető politikusok kommunikációjának középpontjában az oltás szerepének hangsúlyozása áll, illetve arra is figyelmeztetnek, hogy az élet nem állhat le, olyan intézkedésekre van szükség, melyek a gazdaságra nézve nem járnak negatív következményekkel. A hétmilliós országban csaknem 2,9 millióan vették fel legalább az első adagját valamely védőoltásnak. A harmadik adagot több mint háromszázezren vették már fel. Aggasztó lehet, hogy mindössze nyolc helyi önkormányzatban haladja meg a harminc százalékot a beoltott 18 és 30 év közötti személyek aránya. A felnőtt lakosság mintegy 52 százalékát viszont beoltották. Szakemberek szerint ez hozzájárult ahhoz, hogy kevesebben kerülnek kórházba, mint korábban és a halálozási ráta is enyhe csökkenést mutat, most 0,91 százalékos. A fiatalabb lakosság és a gyermekek közül is egyre többen fertőződnek meg azonban. Egyelőre viszont csak néhány iskolában tértek át az online oktatásra. 

A járványhelyzet a magyarok által is lakott Vajdaságban is egyre kedvezőtlenebb. A Magyarországgal is határos észak-bácskai körzet területén több mint tízszer annyi az aktív fertőzöttek száma, mint augusztus elején volt. 

Az Európai Unió kedden 26, védőoltás szállítására alkalmas járműt ajándékozott Szerbiának. Alekszandar Vucsics államfő vette át a donációt, köszönetet mondott, és akkor is arra szólította fel a polgárokat, éljenek az immunizáció lehetőségével.

Borítókép: Szerb zászlót lengetnek Belgrádban 2019. április 20-án. MTI/EPA/Srdjan Suki

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.