Aranybányát robbanthat Trump az új közösségi hálózattal

A hír lázba hozta a lakossági befektetőket, és a részvényárfolyam emelkedése több mint 8,2 milliárd dollárra növelte az új vállalkozás implikált értékét.

2021. 10. 24. 6:47
null

A hír lázba hozta a lakossági befektetőket, és a részvényárfolyam emelkedése több mint 8,2 milliárd dollárra növelte az új vállalkozás implikált értékét.

Teljesen lázba hozta a lakossági befektetőket Donald Trump hét eleji bejelentése, miszerint saját közösségi platformot hoz létre Truth Social néven. Lapunk is beszámolt róla, hogy a volt amerikai elnök 2022 elejére tűzte ki a Trump Media & Technology Group és a Digital World Acquisition Corporation vállalatok közös projektjének indulását, mégpedig azzal a céllal, hogy

szembeszálljon az őt a közösségi platformjaikról kiradírozó Szilícium-völgyi techóriások cenzúrájával. 

Az elmúlt héten számos elemzés született ezzel kapcsolatban, rendszerint azt sugallva, hogy Trump projektje kudarcra van ítélve, hiszen nem a milliárdos üzletemberből lett elnök az egyetlen, aki a szólásszabadságot a zászlajára tűzve egy új platform létrehozásával igyekezett megtörni a techóriások monopóliumát. Ezek a próbálkozások azonban rendre hamar befuccsoltak, mégpedig ugyanazon okból: ha ugyanis azt ígérik a felhasználóiknak, hogy garantálják a tartalmak cenzúrázatlan megjelenését, az óhatatlanul maga után vonja, hogy a platformon megjelennek a káros, sokak számára sértő tartalmakat terjesztő szélsőséges csoportok, ez pedig gyorsan a többi felhasználó lemorzsolódását eredményezheti.

Úgy tűnik azonban, hogy Trumpnak egyelőre nincs oka aggodalomra, az elnökválasztási kampányban jócskán visszaeső vagyona ugyanis hatalmas löketet kaphat az új közösségi platform létrehozásának hírére, annak ellenére is, hogy egyelőre csak kevés részlet ismert a Truth Sociallel kapcsolatban. A Soutch China Morning Post című hongkongi székhelyű portál szerint

a részvényárfolyam emelkedése több mint 8,2 milliárd dollárra növelte az új vállalkozás implikált értékét.

A sajtóközleményekből és az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez benyújtott beadványok alapján ráadásul úgy tűnik, hogy Trump több mint 50 százalékát fogja birtokolni az egyesült társaságnak. A világ milliárdosait napi szinten rangsoroló Bloomberg Billionaires Index szerint ez azt jelenti, hogy minden korábbinál több vagyonra tehet szert a jelenleg 2,5 milliárd dollárra becsült nettó vagyonnal rendelkező egykori elnök. Trump nettó vagyona egyébként körülbelül 500 millió amerikai dollárral csökkent, mióta belépett a Fehér Házba, miközben a járvány és a januári Capitolium-lázadás következményei is további csapásokat mértek üzleti érdekeire.

A portál figyelmeztet, hogy a jelenlegi bizonytalan gazdasági körülmények között a kedvező befektetői fogadtatást aligha lehet biztosan beteljesülő jóslatnak tekinteni, mindenesetre jó jel, hogy a Digital World Acquisition 94,20 dollárral zárta a pénteki kereskedést a szerdai bejelentés előtti 9,96 dollárral szemben.

Borítókép: Chris Delmas/AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.