Az EP megkezdte az Európai Bizottság elleni per előkészítését

November másodikáig kapott időt az Európai Bizottság az uniós parlamenttől, hogy jogállamisági eljárásokat indítson, máskülönben a balliberális többségű testület bíróságra viszi Ursula von der Leyenéket a szerződéses kötelezettségeik teljesítésének elmulasztásáért – erről David Sassoli EP-elnök tájékoztatott szerdán. A fejleménynek minden bizonnyal köze van az eldurvuló lengyel vitához.

Judi Tamara (MWH, Brüsszel)
2021. 10. 20. 16:32
VON DER LEYEN, Ursula; SASSOLI, David-Maria
Strasbourg, 2020. janur 14. Ursula von der Leyen, az Eurpai Bizottsg elnke (b) s David Sassoli, az Eurpai Parlament elnke az Eurpai Tancs horvt elnksgi programjnak bemutatsa eltt az Eurpai Parlament (EP) strasbourgi lsn 2020. janur 14-n. Horvtorszg janur 1-jtl tlti be az Eurpai Uni soros elnksgt. MTI/EPA/Patrick Seeger Fotó: Patrick Seeger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jogállamiságot nem tisztelő államoknak nem szabadna uniós forrásokat kapniuk. Van megfelelő eszközünk ezekre az esetekre, az Európai Bizottság (EB) mégsem használja. Emiatt kértem az Európai Parlament (EP) jogi szolgálatát, hogy kezdje meg az Európai Bizottsággal szembeni jogi eljárás előkészítését, a szabályokat ugyanis be kell tartani – ezt David Sassoli, az Európai Parlament baloldali elnöke közölte szerdán, miután az EP frakcióvezetőivel is egyeztetett Strasbourgban. 

 

Korábban lapunk is írt róla, hogy az uniós parlament amiatt akarja beperelni az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságot, mert szerintük a testület nem alkalmazza a január elsejével hatályba lépett jogállamisági mechanizmust. Utóbbi keretében jogállamisági feltételek mellett lehetne megvonni uniós forrásokat egyes tagállamoktól. Időközben a kondicionalitásrendeletet Magyarország és Lengyelország megtámadta az EU Bíróságán, ám az uniós parlament következetesen azt állítja, hogy a folyamatban lévő jogvitának nincs halasztó hatálya. 

Az EP perrel való sietségéhez minden bizonnyal hozzájárult a Lengyelországgal eldurvuló jogállamisági vita. Tegnap Mateusz Morawiecki miniszterelnök Strasbourgban nagyon kemény hangvételű beszédben utasította vissza az EU-intézmények lopakodó hatáskörbővítését és a pénzügyi szankciókkal való fenyegetést. 

Varga Judit igazságügyi miniszter még a múlt héten egy Facebook-bejegyzésben azt írta a kibontakozó perről: az európai parlamenti képviselők attól sem riadnak vissza, hogy más európai intézmények hatásköreit maguknak vindikálva nyomás alá helyezzék őket. „Mindezt azért teszik, mert vannak, akik máshogy gondolkoznak, mint ahogy ők szeretnék. [...] Amíg az intézmények egymással versengenek, fontos, hogy mi, magyarok lengyel barátainkkal karöltve továbbra is bátran vállaljuk véleményünket, és kitartsunk elveink, értékeink mellett” – tette hozzá a tárcavezető. 

A David Sassoli által szerdán nyilvánosságra hozott, az EP jogi szolgálatának címzett levélben az elnök azt kéri, amennyiben az Európai Bizottság november másodikáig nem indít jogállamisági eljárásokat a rendelet alapján, a mulasztási per induljon meg a testülettel szemben. Az uniós parlament szerint az EB a jogállamisági kérdésben ugyanis nem látja el a szerződések őre szerepet. A Sassoli-féle levél egyébként megemlíti, hogy a vitának igencsak felfokozott a politikai kontextusa, valamint említést tesz a magyar és a lengyel bírósági keresetről is. A per előkészítését az uniós parlament jogi bizottságának (JURI) szavazása is megelőzte. 

Didier Reynders igazságügyi biztos egyébként épp a hét elején közölte, hogy már csak napok lehetnek hátra az első jogállamisági eljárások megindításáig, így feltételezhető, hogy az EP nyitott kapukat dönget.

(Borítókép: Ursula von der Leyen és David Sassoli Forrás: Európai Parlament)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.