Az EU-tagállamok fele követel új migrációs politikát

Már nemcsak Budapest és Varsó, de még csak nem is csak Közép- és Kelet-Európa, hanem Athén és Koppenhága, összességében pedig az EU-tagállamok közel fele követeli, hogy az Európai Bizottság hagyjon fel a bevándorlással kapcsolatos idealizmusával – figyelmeztetett a Le Figarónak adott nyilatkozatában Jean-Thomas Lesueur, a Thomas More Intézet igazgatója, aki úgy látta: ezek a tagállamok felismerték a destabilizáció veszélyét – írja a Híradó.hu.

Forrás: HIRADO.HU2021. 10. 20. 7:38
Illegális bevándorlók a szicíliai Ragusa közelében fekvő Pozallo kikötőjében 2021. május 21-én. A Sea Eye német szervezet migránsok szállítására specializálódott hajója több mint 400 illegális bevándorlóval futott be a dél-olaszországi kikötőbe Forrás: MTI/EPA/ANSA/Francesco Ruta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét tagállam (Ausztria, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Görögország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Ciprus) belügyminiszterei levelet küldtek október 7-én Margarítisz Szkínász európai biztosnak, jelezve elégedetlenségüket a közös migrációs politika kapcsán – derül ki a Lesueurrel készült beszélgetésből.

A levél címzettje Margarítisz Szkínász európai életmód előmozdításáért felelős, valamint Ylva Johansson belügyekért felelős biztos volt. Udvarias és konstruktív hangvétele ellenére Lesueur kiemele:

ez a levél figyelmeztetés az európai migrációs politikával szemben, és felhívás a bizottságnak a cselekvésre

 – tájékoztat a Híradó.hu.

A bizottság által júniusban bemutatott, „Az erősebb és ellenállóbb schengeni térség stratégiájának” megvitatását és módosítását felajánló aláírók nem kertelnek:

a 2006-ban elfogadott és 2016-ban felülvizsgált Schengeni határellenőrzési kódex szerintük »nem foglalkozik kellőképpen a külső határok illegális átlépésével«, »nem kínál egyértelmű szabályokat«, nem javasol eszközöket »komoly fenyegetés« esetére.

Európa e koncepció szerint eleve csak a fent említett, komolynak nevezett fenyegetés esetén tehetne érdemi lépéseket.

Lesueur rámutat: az elmúlt időszakban Lengyelország és Magyarország mellett még tíz tagállam hallatta hangját a migráció és az európai jogrend kérdéseit illetően. Az elemző szerint ez annak a jele, hogy ezek az országok politikai értelemben is felismerték a destabilizáció veszélyét.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illegális bevándorlók a szicíliai Ragusa közelében fekvő Pozallo kikötőjében 2021. május 21-én. A Sea Eye német szervezet migránsok szállítására specializálódott hajója több mint négyszáz illegális bevándorlóval futott be a dél-olaszországi kikötőbe. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Francesco Ruta

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.