Babiš: Csak Orbán Viktor védte meg a schengeni határokat

A cseh kormányfő egy lapinterjúban bírálta az unió migrációs politikáját.

ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej
Brüsszel, 2019. december 12. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Andrej Babis cseh miniszterelnök üdvözli egymást a V4-ek egyeztetésén, az EU-tagországok állam- és kormányfői évzáró találkozója előtt Brüsszelben 2019. december 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia, Bulgária, Horvátország, de az Európai Unión kívüli Szerbia schengeni csatlakozását is sürgette egy lapinterjúban a cseh miniszterelnök. Andrej Babiš abszurdnak nevezte, hogy miközben a migránsok többsége tengeren érkezik, olyan országok, amelyek a Fekete-, illetve az Adriai-tenger európai partszakaszait ellenőrzik, nem részei Schengennek.

A Pravo című cseh napilapnak nyilatkozva a kormányfő működésképtelennek nevezte a schengeni rendszert, mivel az 1985-ben létrehozott övezet jelenlegi tagjaival képtelen ellátni feladatát, „a külső határok és a szabad belső közlekedés koherens biztosítását”. Babiš kijelentette: nem volt másként a 2015-ös migránshullám idején sem. 

Orbán Viktor volt az egyetlen, aki megvédte a schengeni határokat a migránsok ellen épített kerítés megépítésével 

– fogalmazott a cseh miniszterelnök. A politikus világos stratégiát szorgalmazott a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban. – Külső határainál védjük meg Európát az illegális migránsoktól – üzente európai partnereinek Andrej Babiš. Arra is emlékeztetett, hogy Dánia, Svédország és Ausztria 2015-ben befogadták a migránsokat, most azonban elutasítják őket.

Az Európai Bizottság egyébként a tervek szerint az idén igyekszik korszerűsíteni a huszonhat országot és 420 millió embert összefogó schengeni övezet működését, párbeszédet indított a kérdésről a tagállamokkal. Az uniós szervezet hivatalosan „kiáll a schengeni övezet bővítése mellett”, azaz támogatja Románia, Bulgária és Horvátország csatlakozását. Miután azonban az EU-tagállamok parlamentjeinek is ratifikálniuk kell egy ilyen lépést, azt várhatóan több ország – belpolitikai játszmák miatt – elutasítja. Franciaország és Hollandia például évek óta ellenzi a schengeni bővítést.

Borítókép: Szövetségben Andrej Babiš és Orbán Viktor. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.