Az Európai Parlament illegitimnek tekinti a lengyel alkotmánybíróságot

A balliberális többségű testület friss határozata szerint a lengyelek támadják az európai értékközösséget.

Magyar Nemzet
2021. 10. 21. 18:04
null
Brüsszel, 2021. április 26. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszél az Európai Parlament plenáris ülésének elsõ napján az EP brüsszeli üléstermében a koronavírus-járvány idején, 2021. április 26-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament csütörtökön 502 szavazattal, 153 ellenszavazat és 16 tartózkodás mellett elfogadott egy állásfoglalást, amelyben hangsúlyozza: 

a lengyel alkotmánybíróságnak nincs jogi legitimitása, nem független, és a lengyel alkotmány értelmezésére sem jogosult.

A balliberális többségű testület egyúttal kimondta: az „illegitim” lengyel alkotmánybíróság 2021. október 7-i döntését az értékek és jogszabályok európai közössége elleni támadásnak tekinti. Emlékezetes, a lengyel bírák ezen ítéletben mondták ki, hogy Lengyelországban a nemzeti alkotmány a legmagasabb rangú jogi aktus. Ezzel szemben az uniós parlament friss állásfoglalásában azt hangoztatja, hogy a lengyel alkotmánybíróság valójában nem az alkotmányt védi, hanem „a hatóságok jogellenes tevékenységeinek legalizálására szolgáló eszközzé alakították át”.

Az EP csütörtökön sokadszorra felszólította az Európai Bizottságot, hogy indítsa meg a jogállamisági mechanizmust Lengyelország ellen. Emellett kérték, hogy az Ursula von der Leyen vezette bizottság függessze fel a lengyeleknek járó uniós kifizetéseket, a lengyel helyreállítási tervet pedig ne fogadja el. 

Az európai parlamenti képviselők az e sorok írásakor is zajló EU-csúcstól azt várják, hogy az országvezetők közös nyilatkozatban ítéljék el Varsót. Utóbbi aligha történik meg: Orbán Viktor miniszterelnök már a csúcstalálkozó kezdetén kiállt a lengyel álláspont mellett a szuverenitási vitában. Angela Merkel kancellár szintén a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. Még a liberális luxemburgi kormányfő, Xavier Bettel is azon a véleményen volt, hogy a lengyelektől való pénzmegvonás csak a legutolsó lépcsőfok lehet. 

Írtunk róla: az EP tegnap megkezdte az Európai Bizottság elleni per előkészületeit, mert szerintük Ursula von der Leyenék nem alkalmazzák a jogállamisági mechanizmust. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.