időjárás -2°C Andor, András 2021. November 30.
logo

Frappáns választ adhat Varsó az uniós bírálatokra

Kottász Zoltán
2021.10.19. 15:02
Frappáns választ adhat Varsó az uniós bírálatokra

A lengyel kormánynak be kellene perelnie Németországot az Európai Bíróságnál, amiért a német bírákat politikai alapon nevezik ki – közölte hétfőn Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter a PAP hírügynökség beszámolója szerint. Mint mondta: ha a luxemburgi székhelyű bíróság szerint megkérdőjelezhető a lengyel bírák függetlensége a kinevezési eljárás miatt, akkor a bíróságnak Németországban is vizsgálódnia kellene.

A német legfelső bíróság (Bundesgerichtshof) tagjait a tartományi kormányok igazságügyi miniszterei és a szövetségi parlament alsóháza (Bundestag) által kiválasztott tizenhat jogi szakértő választja ki, majd az államfő nevezi ki őket.

Ziobro megfogalmazása szerint a Bundestag „totális szerepet” játszik a kiválasztási eljárásban, sokkal nagyobbat, mint a lengyel parlament alsóháza, a szejm.

Az uniós bíróság korábban kifogásolta a lengyel bírák kinevezési eljárását, vagyis azt, hogy az úgynevezett igazságszolgáltatási tanács egy részét a szejm képviselői választják meg, nem pedig a bírói szervezetek, mint korábban.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök korábban azt mondta: a kifogásolt eljárás szinte azonos a spanyolországival, amelyet az EU-ban senki sem kritizált.

– Vajon miképp értékelendő a németországi eljárás, amelynek során senki más, csak éppen a politikusok választják meg a bírákat? – tette fel a kérdést.

Varsó és az uniós intézmények – a bíróság, a bizottság és az Európai Parlament – között még inkább kiéleződött a feszültség azt követően, hogy a lengyel alkotmánybíróság nemrég úgy határozott: a lengyel törvénykezés bizonyos esetekben elsőbbséget élvez az uniós jog felett. – Lengyelország jogi és erkölcsi kötelessége, hogy európai uniós tagállamként maradéktalanul és feltételek nélkül betartsa az uniós szabályokat – kritizálta Varsót nemrég közös közleményében a német és a francia külügyminiszter is.

A nyugat-európai bírálatokra válaszul Zbigniew Ziobro felkéri a lengyel kormányt: perelje be Németországot, hogy kiderüljön, az EU legnagyobb tagállamának jogszabályai összeegyeztethetőek-e az uniós szerződésekben foglaltakkal.

A miniszter korábban azt mondta: az uniós szervek jogi „agressziójának” célja az, hogy Lengyelországot szinte gyarmati országként kezeljék.

 

Borítókép: Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter sajtótájékoztatót tart Varsóban 2021. október 18-án

Fotó: MTI/EPA/PAP/Mateusz Marek