A WHO főigazgatója óvott a túlreagálástól az omikron variánsra

A szervezet főigazgatója szerint az afrikai országokat érintő korlátozások nem feltétlenül szükségesek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 01. 11:19
null
Johannesburg, 2021. november 26. A koronavrus elleni olts felvtelre vr emberek egy zletkzpontban kialaktott oltpontnl Johannesburgban 2021. november 26-n. A Dl-afrikai Kztrsasgban a koronavrus j varinst fedeztk fel, amely a B.1.1.529 nevet kapta. A BBC brit kzszolglati mdiatrsasg ltal idzett szakrtk szerint ez a vltozat mutatja az eddigi legnagyobb szm mutcit az eredeti koronavrus-varinshoz kpest. MTI/AP/Denis Farrell Fotó: Denis Farrell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalmát fejezte ki kedden Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, amiért a koronavírus új, omikron nevű variánsa miatt egyes országok általános korlátozó intézkedéseket vezetnek be, ezek ugyanis a WHO szerint nem feltétlenül szükségesek és igazságtalanul büntetik az afrikai országokat. „Nagyon is megértem azokat az országokat, amelyek olyan variánstól védelmezik állampolgárjaikat, amelyet még nem ismerünk teljesen” – fogalmazott a főigazgató. „Ugyanúgy aggaszt viszont az is, hogy egyes tagállamok nyers átfogó intézkedéseket hoznak, amelyeket nem támaszt alá bizonyíték vagy saját tapasztalat, és amelyek csak rontanak az egyenlőtlenségeken” – tette hozzá.

Az egy héttel korábban a Dél-afrikai Köztársaságból jelentett omikron nevű vírusvariáns világszerte nagy riadalmat keltett, több ország utazási korlátozásokat rendelt el, s ezek felszínre hozták a gazdag államok nagyarányú és a fejlődő világ gyér átoltottsága közötti különbségeket is.

A WHO főigazgatója zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson mondott, honlapján közzétett beszédében sürgette a szervezet 194 tagországát, hogy hozzon „észszerű és arányos” intézkedéseket. Az egészségügyi miniszterek háromnapos WHO-tanácskozásán kedden a namíbiai küldöttség csalódását fejezte ki a dél-afrikai térség országaival szemben elrendelt utazási korlátozások miatt.

Ez az utazási korlátozás nem tudományos érveken vagy a WHO alapokmányán, hanem politikán alapuló, reflexszerű reagálás

– áll a delegáció állásfoglalásában.

Tanzánia az utazási korlátozások azonnali feloldását sürgette. Leslie Norton, Kanada genfi ENSZ-nagykövete országa köszönetét fejezte ki a dél-afrikai vezetés és a tudósok átlátható nemzetközi együttműködéséért. „Minden intézkedésnek a kockázattal arányosnak, időben korlátozottnak kell lennie, és úgy kell őket alkalmazni, hogy tiszteletben tartsák az utazók méltóságát, az emberi jogokat és szabadságjogokat” – írta közleményében a WHO. Az egészségügyi világszervezet ismételten emlékeztetett arra is, hogy „a nemzetközileg fontos utazásoknak” – így a humanitárius és sürgősségi célú utazásoknak, a hazatelepítéseknek és a fontos javak szállításának – továbbra is elsődlegességet kell élvezniük. A WHO szerint az utazásokra vonatkozó általános tilalmak nem fogják megakadályozni az omikron variáns terjedését. A szervezet szerint ezek az intézkedések ráadásul kedvezőtlen hatással lehetnek a nemzetközi egészségügyi erőfeszítésekre a világjárvány közepette, ha elrettentik az országokat attól, hogy közkinccsé tegyék a járványügyi és szekvenálási adatokat.

Az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete ugyanakkor az utazások elhalasztását javasolta a nagyobb kockázatnak kitett embereknek – így a hatvan év felettieknek, valamint a más betegségben, például szívbetegségben, daganatos megbetegedésekben és cukorbetegségben – szenvedőknek. A WHO felszólított minden utazót az éberségre: oltassa be magát, és az oltástól függetlenül tartsa be az közegészségügyi előírásokat, viseljen maszkot, tartsa be a fizikai távolságtartás szabályait és kerülje a zsúfolt, nem kellőképpen szellőztetett helyiségeket.

Borítókép: a koronavírus elleni oltás felvételére váró emberek egy üzletközpontban kialakított oltópontnál Johannesburgban 2021. november 26-án (Fotó: MTI/AP/Denis Farrell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.