időjárás -5°C Ágnes 2022. January 21.
logo

Egy szardíniai repülőjárat összes utasát karanténba helyezték az omikron vírusváltozat miatt

Forrás: MTI
2021.12.02. 16:14 2021.12.02. 21:47
Egy szardíniai repülőjárat összes utasát karanténba helyezték az omikron vírusváltozat miatt

Kéthetes karanténba helyezték a Roma–Cagliari repülőjárat egyik gépének mind a százharminc utasát, miután egyikük tesztje pozitívnak bizonyult a Dél-Afrikából terjedő szupervariánsra – közölték a szardíniai egészségügyi hatóságok csütörtökön. December 16-tól megkezdődik a 11 év alatti gyerekek oltása.

A megbetegedett utas Dél-Afrikából Hollandián keresztül először Rómában szállt le, majd innen Cagliariba folytatta útját.

Vasárnap érkezett meg a szardíniai városba, ahol napokkal később pozitívnak bizonyult a vírustesztje. Jelzésére az egészségügyi hatóságok felkutatták a többi utast, és mindenkit karanténba helyeztek. Egyelőre nem azonosítottak további fertőzést, de hétfőn ismét tesztelik őket.

Korábban egy öttagú családot helyeztek karanténba a Nápolyhoz közeli Casertában, mivel a menedzser családfő Mozambikból visszatérve pozitívnak bizonyult az Olaszországban szupervariánsként emlegetett omikron vírusváltozatra.

A római egészségügyi minisztérium bejelentése szerint az 5 és 11 év közötti gyermekek oltását, amely nem számít kötelezőnek, korábbra hozták, és december vége helyett már december 16-tól megkezdik.

A tárca cáfolta azt a korábbi sajtóértesülést, miszerint az iskolákban egy pozitív teszt esetén már az egész osztályt karanténba helyezik. Egyetlen beteg esetén még nem térnek át távoktatásra sem.

December 15-től kötelezőnek számít a harmadik oltás felvétele az egészségügyben dolgozóknak.

Az egész országban folyamatosan emelkednek a járványmutatók, szerdán, június óta először, ismét több mint száz olasz halt meg a fertőzésben. Jelenleg Trentino-Alto Adigéban, valamint Friuli-Venezia Giulia tartományban vannak érvényben szigorítások, közöttük a szabadtéren is kötelező maszkviselet. De például a tömegközlekedési eszközök használatát is kizárólag az oltottakra korlátozták, ami országosan majd december 6-tól lép életbe.

A kórházban kezelt betegek számának növekedése miatt Milánóban újranyitották a vásártéren kialakított Covid–19-kórházat.

Szicíliában csütörtöktől ismét kötelező a maszk szabadtéri használata. Nello Musumeci kormányzó bejelentette, hogy kötelezővé tette a PCR-tesztelést a migránsoknak is, attól függetlenül, hogy érkezésük után már karanténhajókon töltöttek két hetet.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Redazione Telenews)