Lapozó: Chicago állami iskoláiban kötelezővé teszik a nemsemleges toaletteket

Svédországban elszabadult az áram ára · Nem lesz szükség negyedik oltásra egy olasz főorvos szerint · A svéd egészségügy késlekedése miatt tízezreket sújt a poszt-Covid-betegség.

Forrás: Mediaworks2021. 12. 06. 17:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédországban elszabadult az áram ára

Nyár óta folyamatosan emelkednek az áramárak a skandináv országban. Az áramellátás – és az árak – szempontjából négy régióra osztották néhány éve az országot. Az elmúlt héten az ország északi részén pár nap alatt megtízszereződött az áram ára, de a déli országrészben is nagyot ugrott a tarifa. Most az előző hét rekordárához képest újabb ötven százalékkal lett magasabb a tarifa az ország déli és középső részein. A múlt heti átlag nettó 4,34 koronás kilowattóránkénti ár hétfőn 16 és 17 óra között elérheti a 6,48 koronát (230 Ft), amihez még 25 százalék áfa, díjak, valamint az elosztói tarifa is hozzáadódik. A szélerőművek teljesítményét befolyásoló szélcsendesebb időszak mellett a komoly hidegek is hozzájárulnak az áramár növekedéséhez. Hétfőn reggel Stockholm környékén –15 fok alatti hőmérséklet volt, és napközben sem megy –10 fölé a hőmérő. Észak-Svédországban éjszaka a –30 fokot is meghaladhatja a hideg. A legtöbb háztartás napi, változó áron fizeti az áramszámlákat, ezért a Dagens Nyheternek nyilatkozó energiapiaci szakértő azt javasolja a lakosságnak, hogy már decemberben tegyenek félre a januári áramszámlára. 

Forrás: Dagens Nyheter, Samnytt

Nem lesz szükség negyedik oltásra Olaszországban

– Nem lesz szükség a negyedik oltásra, fölösleges az állampolgárok riogatása – nyilatkozta a sajtónak Francesco Vaia, a római Lazzaro Spallanzani fertőzésekre specializálódott kórház vezető főorvosa. Olaszország egyik legtekintélyesebb virológusa szerint a hagyományos, influenza elleni oltáshoz hasonló éves vakcinázással megoldhatóvá válik, hogy végleg megszabaduljunk a világjárványtól, ezért nem indokolt a pánikkeltés. – A családokat társként kell kezelni, nem pedig kényszeríteni, a pozitív ösztönzés az egyedüli módja a józan ész diktálta védekezésnek – nyilatkozta a széles körű tapasztalattal rendelkező főorvos. – Bizalommal kell a jövőbe tekintenünk, az idei járványügyi adatok azt igazolják, hogy a vakcinakampány sikeres volt, a helyes viselkedési szabályok betartásával elkerülhető lesz egy újabb tragédia – nyilatkozta optimistán a járványügyi szakértő, elvetve a félelemkeltő feltételezéseket.

Forrás: AGI

A svéd egészségügy késlekedése miatt tízezreket sújt a poszt-Covid-betegség

A svéd Királyi Tudományos Akadémia szerint ötven-százezer ember is érintett lehet hosszú távú Covid-betegségben, de az egészségügy irányítása nem ismerte fel kezelésük fontosságát. Jan Nilssons, a Lundi Egyetem kardiovaszkuláris tudományok professzorra azt mondta a svéd közrádiónak, hogy az egészségügy nem foglalkozott megfelelően ezzel a betegséggel, túl későn reagáltak, és nem kezelték megfelelően a betegeket. A hosszú távú Covid-betegség a nőket nagyobb számban érinti, mint a férfiakat. A kórkép elsősorban légzési nehézséggel, kóros fáradtsággal és koncentrációs problémákkal jár.

Forrás: Sveriges Radio

Chicago állami iskoláiban decembertől kötelező a nemsemleges toalett

A chicagói állami iskolák (CPS) tankerülete november végén arra utasította intézményeit, hogy igen rövid határidővel, már decembertől biztosítsanak nemsemleges iskolai mosdókat a nem bináris diákok számára. Az átalakításokhoz csak az iskolai vécék bejárati ajtaján lévő feliratokat kell – egyelőre – kicserélni, amelyeket a CPS juttat el az összes intézménybe.

A CPS Twitteren közzétett oktatóvideója szerint a kizárólag kabinos vécéket olyan matricák jelöljék decembertől, amelyeken a piktogramon három alak tűnik fel egymás mellett: egy szoknyás, egy nadrágos és egy félig szoknyás, félig nadrágos alak. A három figura alatt pedig felirat hirdesse: a helyiséget minden nem használhatja.

A korábban külön férfi és külön női vécéket továbbra is szabad használni, azonban a jövőben úgy lehet és úgy kell minden nem számára elérhetővé tenni, hogy ezentúl férfi+ és női+ jelekkel kell kibővíteni. A női+ bejárat mellett plakát hirdesse: ebben a mosdóban csak kabinok találhatók, amelyek mindenkit szívesen látnak, aki itt érzi magát komfortosan. A férfi+ plakátokon pedig: ebben a mosdóban piszoárok és kabinok találhatók, amelyek mindenkit szívesen látnak, aki itt érzi magát komfortosan.

A texasi Austin egyik iskolájában a múlt hónapban el kellett távolítani a vécék bejárati ajtaját, mert a mosdók előtere veszélyes zónává vált – többek között a közös kábítószerezés miatt is – az iskola diákjai számára.

Forrás: RT, Twitter

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.