Orvostanhallgatók segítségét kérik a kórházakban

A koronavírus omikron variánsának gyors terjedése miatt a szlovák egészségügyi tárca orvostanhallgatókat és ápolóhallgatókat hív segítségül a kórházakba. A cél az, hogy minél több szakember vegyen részt a betegek ellátásában – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 02. 01. 10:20
Forrás: Pixabay
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötödéves orvostanhallgatók és harmadéves ápolóhallgatók jelentkezését várja a szlovák egészségügyi tárca a napokban, az országban ugyanis nagyon magas a koronavírusos esetek száma, a kórházakból pedig több mint háromezer orvos és tízezernél is több ápoló hiányzik – írja a Ma7.sk portál. Az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint „az orvosi karok szorosan együttműködnek a tárcával, így a becslések szerint több mint 2100 orvostanhallgató és több száz ápolóhallgató tud segítséget nyújtani az ellátásban február elsejétől. Abban fognak majd segíteni, amit a tanulmányaik során már elsajátítottak” – mondta Zuzana Eliásová. A szóvivő hozzátette, hogy van olyan egyetem, ahol az ápolóhallgatók számára egyébként is kötelező a harmadik évfolyamban a klinikai gyakorlat. Más körülmények között ingyen dolgoznának, most azonban óránként tíz eurót kapnak cserébe.

A szlovákiai kórházakban elsősorban intenzív szakellátást nyújtó egészségügyi személyzetre, infektológusokra, belgyógyászokra és gyermekorvosokra lenne szükség. Sok olyan intézmény van továbbá, ahol vannak még szabad lélegeztetőgépek, de nincs aki kezelje azokat. Jelenleg 1547 koronavírussal fertőzött ember fekszik a kórházakban. Kétszáznyolcvankilenc beteg állapota súlyos, közülük 142 embert lélegeztetőgéppel tartanak életben. A kórházban ápoltak több mint 79 százaléka egyébként nincs beoltva, vagy csak egy adag vakcinát kapott. Eközben az új fertőzöttek száma is növekszik, hétvégén minden második ember tesztje lett pozitív.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.