Putyin elismerte a szakadár területek függetlenségét

Állítólag már értesítette is a francia elnököt és a német kancellárt a lépésről.

Magyar Nemzet
2022. 02. 21. 19:45
RUSSIA-UKRAINE-POLITICS-CONFLICT Fotó: ALEXEY NIKOLSKY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét, a lépésről korábban már Emmanuel Macron francia államfőt és Olaf Scholz német kancellárt is értesítette.

– Kritikus, éles helyzet alakult ki a Donyec-medencében – indokolta a döntést az orosz elnök az országhoz intézett, hétfő este bemutatott videoüzenetébe. Az MTI szerint azzal érvelt, hogy a mai Ukrajnát Lenin és a bolsevikok hozták létre, keleten ősi orosz területeket hozzácsatolva. Rámutatott, hogy a mai Ukrajna ezt Lenin-szobrok ledöntésével hálálta meg, a kommunistátlanítás jegyében. Mint mondta, ha a bolsevikok által létrehozott Ukrajna valódi kommunistátlanítást akar, azt Oroszország meg tudja rendezni.

Nem üres hencegés Kijev fenyegetése, hogy Ukrajna  saját atomfegyvert hoz létre 

– figyelmeztetett egyúttal. Rámutatott, hogy Ukrajnának szovjet nukleáris és rakétatechnológiai ismeretei vannak, így hamarabb juthat taktikai nukleáris fegyverhez, mint más országok. Putyin szerint radikálisan megváltozik a globális biztonsági helyzet, ha Ukrajna tömegpusztító fegyverhez jut.

Nyugati lapértesülések szerint Putyin behívatta magához a magas rangú orosz tisztségviselőket, kikérte véleményüket a kérdésben, és egyetértés mutatkozott. A bejelentés azután érkezett, hogy kedden korábban a két szakadár terület függetlenségük elismerésére és katonai együttműködésre kérte Moszkvát. Múlt héten pedig az orosz törvényhozás alsóháza, a Duma fogadta el nagy többséggel a határozatot, amiben a területek elismerésére kérik az orosz elnököt. 

Az orosz elnök azt ugyanakkor korábban hangsúlyozta, hogy  Oroszország a szóban forgó területek függetlenségének elismerését, nem pedig elcsatolását fontolgatja.

Az Ukrajnától önhatalmúlag elszakadt két régió azzal vádolja az ukránokat, hogy támadást terveznek ellenük, emiatt teljes mozgósítást rendeltek el, és részben evakuálták a területeket. Szakértők azonban vitatják, hogy Kijev éppen akkor tervezne offenzívát, mikor ilyen feszült a helyzet, és Oroszország több mint 150 ezer katonát vonultatott fel a szomszédban.

A Donyecki Népköztársaságból kimenekített emberek lépik át az orosz–ukrán határt Matvejev Kurgannál 2022. február 19-én. Gyenyisz Pusilin, a függetlenségét önhatalmúlag kikiáltó, délkelet-ukrajnai Donyecki Népköztársaság vezetője teljes mozgósítást rendelt el (Fotó: Arkadij Budnyickij)

A szakadár területek függetlenségének elismerése egyúttal a minszki megállapodás végét is jelentheti. Mint arra korábban lapunknak Ilyash György, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója rámutatott, a lépés következménye, hogy

független országként ezek a köztársaságok védelemért és segítségért folyamodhatnak Moszkvához, valamint vásárolhatnak tőle fegyvereket.

Fokozódhat a háborús fenyegetés is, hiszen a két „népköztársaság” alkotmánya szerint az ő „államuk” az egész donyecki és luhanszki megyékre terjed ki, miközben jelenleg csak kevesebb, mint harmadát kontrollálják.

Emmanuel Macron és Olaf Scholz állítólag „csalódottan vették tudomásul” a fejleményeket, a francia elnök válságtanácskozást hívott össze.

Ez a lépés szöges ellentétben állna a kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezéséről szóló minszki megállapodásokkal, és Oroszország részéről a megállapodások egyoldalú megszegését jelentené 

– mondta a német kancellár az orosz elnöknek. Josep Borrell, az unió külügyi és külbiztonsági főképviselője pedig arra figyelmeztetett, hogy a döntést újabb Oroszország elleni szankciók követhetik.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: Alekszej Nyikolszkij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.