Több, nácik által elkobzott műtárgyat szolgáltat vissza Franciaország

A második világháborúban, a nácik által zsidó családoktól ellopott festményeket adnak vissza.

2022. 02. 17. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia törvényhozás alsóháza januári szavazása után, kedden a szenátus is jóváhagyta tizenöt, a nácik által elkobzott műalkotás visszaszolgáltatását zsidó tulajdonosok leszármazottainak.

A szavazás felhatalmazza az alkotásokat őrző állami múzeumokat, köztük a világhírű párizsi Musée d’Orsay-t, hogy a tulajdonukban lévő alkotásokat adják át az eredeti tulajdonosok örököseinek. Az érintett művek között olyan, művészettörténetileg is jelentős festmények is szerepelnek, mint például Gustav Klimt Rosen unter Bäumen (Rózsák fák alatt) című, a Musée D’Orsay-ban őrzött képe. De a visszaszolgáltatott műtárgyak között van Marc Chagall Le Pere című festménye is, amely a párizsi Pompidou Központ kollekciójához tartozik, és amely 1988-ban került a francia nemzeti gyűjteménybe. A francia kormány 2018-ban külön, erre szakosodott csapatot állított fel, hogy megpróbálják felkutatni a tulajdonosok örököseit.

 Roselyne Bachelot francia kulturális miniszter üdvözölte a keddi szavazást, amelyet „történelmi” lépésnek nevezett. 

– Ez volt az első alkalom 70 év után, hogy a francia kormány komoly lépéseket tett azon műalkotások visszaszolgáltatása érdekében, amelyek a megszállás alatt, aggasztó körülmények között, antiszemita üldöztetés miatt kerültek Franciaországba – mondta a miniszter. Hozzátette: a jogszabály elfogadása még mindig csak az első szakasza annak a lépésnek, miszerint a még mindig közgyűjteményekben őrzött tárgyakat visszaszolgáltassák eredeti tulajdonosaiknak.

A France 24 francia csatorna kiemelte, hogy a francia kulturális minisztérium becslése szerint összesen százezer műalkotást foglaltak le Franciaországban a háború alatt, amikor az országot a nácik és a velük kollaboráns francia rezsim irányították. A France 24 kiemelte azt is, hogy tavaly októberben Párizs 26 műkincset adott vissza a nyugat-afrikai Beninnek: a műalkotásokat még a gyarmati időszakban, Abomey királyi palotájából kobozták el, és amelyek azóta az UNESCO világörökség részét képezik.

Borítókép: a Musée D’Orsay Párizsban (Forrás: Musée D’Orsay/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.