A háború több ezer ukrajnai állatot sodort veszélybe

Az állatkerteket és rezervátumokat bármikor támadás érheti, miközben az éhenhalás veszélye is fenyegeti az állatokat.

Magyar Nemzet
2022. 04. 19. 16:30
Ukrainian Odesa's Zoo Opens, Amid Russia's Invasion Of Ukraine
UKRAINE-CRISIS/ Fotó: Europress/AFP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háború több mint tízezer olyan állatot sodort veszélybe, amelyek rezervátumokban, illetve ukrajnai állatkertekben élnek. Ezek közé olyan veszélyeztetett fajok is tartoznak, mint a jegesmedve, a farkas, a fekete párduc és a zsiráf.

Komoly veszély fenyegeti az ukrajnai állatkertek lakóit

Országszerte több rezervátum és állatkert, többek között Mariupolban, Odesszában és Kijevben kifejezte aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy az állataik éhen halnak.

Miközben az ételszállítmányaik egyre fogynak, fennáll a veszélye annak is, hogy az orosz offenzíva bármikor elpusztíthatja ezeket a helyeket az állatokkal együtt.

A nagy hidegben számos vadállat nem élné túl a szállítást (Fotó: EPA/Stepan Franko)

A háború február 24-i kezdete óta a stratégiai fontosságú Mariupol kikötővárosában már több rakéta is becsapódott az állatkertnél, amely rengeteg vadállatnak ad otthont. A dél-ukrajnai Mikolajiv városában pedig arról számoltak be, hogy a rakétatámadások már elérték az állatkertet, aminek következtében megsérült a madárház is.

Míg több ukrajnai állatot, például oroszlánokat és tigriseket sikerült lengyelországi állatkertekbe áthelyezniük az állatkerteknek, sok más állatfaj esetében ez nem valósulhatott meg. 

A maradás lehet a vadállatok életben maradásának záloga

Bár az állatok áthelyezése tűnik a legjobb megoldásnak a jelenlegi körülmények között, az utaztatásuk rendkívül kockázatos, nem beszélve arról, hogy megterhelő az állatok számára – többek között viselkedésbeli változásokat idézhet elő náluk.

Volodimir Topcsij, a mikolajivi állatkert igazgatója elmondta, mintegy négyszáz különböző állatfajt tartanak, amelyeknek körülbelül a fele veszélyeztetett.

Sajnos nincs elég jármű az állatok elszállításához

– közölte az igazgató. Hozzátette továbbá: mivel nagyon hideg is van, elképzelhető, hogy számos állat nem élné túl a szállítást. 

Az Ukrajnában található három legnagyobb állatkert a kijevi, a harkivi és a mikolajivi.

Borítókép: Állatkert Odesszában (Fotó: AFP/Europress)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.