Hétmilliárd dollárnyi amerikai hadfelszerelést hagytak hátra a táliboknak

És ezek csak azok a fegyverek, amelyekkel az afgán kormányerőket szerelték fel.

Magyar Nemzet
2022. 04. 29. 9:23
Afganisztán
Publicity handout photos released by the General Command of Police Special Units (GCPSU) of Taliban's Islamic Emirate of Afghanistan. The GCPSU is the command section of the Ministry of Interior (MoI) with responsibility for the police special units. (Taliban/EYEPRESS) (Photo by EyePress News / EyePress via AFP) Fotó: EyePress News / EyePress via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint hétmilliárd dollár értékű olyan katonai felszerelést hagytak hátra az amerikaiak Afganisztánban, mellyel korábban az afgán hadsereget szerelték fel – derült ki a Pentagon jelentéséből, amelybe a CNN nyert bepillantást. Van köztük egyebek mellett:

  • 78 repülőgép, ezeket azonban katonai használatra alkalmatlanná tették,
  • levegő-föld rakéták, melyek többsége nem precíziós,
  • 40 ezer katonai jármű, köztük 12 ezer Humvee
  • 300 ezer lőfegyver,
  • 1,5 millió lőszer
  • „majdnem minden” kommunikációs berendezés,
  • „majdnem minden” éjjellátó és más megfigyelési eszköz.

Ezek a hadi eszközök most minden bizonnyal a tálibok kezébe kerültek, de az Egyesült Államoknak nem áll szándékában visszaszerezni vagy megsemmisíteni őket. Kérdés, hogy az ország új urai mire mennek a fegyverekkel, melyek többsége szakszerű karbantartást igényel.

A jelentés emlékeztet rá, hogy a hétmilliárd dollár csak az afgán kormányerőknek biztosított hadi felszerelésre vonatkozik, nem pedig az amerikaiak által használtra.

Ezek többségét a kivonulás során kimenekítették vagy használhatatlanná tették. Ugyanakkor már a tavaly augusztusi hatalomátvétel után is felmerült, hogy az amerikaiak lényegében felfegyverezték a tálibokat a hátrahagyott temérdek felszereléssel. A médiában számos olyan felvétel megjelent, amelyeken a harcosaik talpig amerikai hadi felszerelésbe öltöztek vagy Humvee páncélozott járművekkel járőröznek.

A Pentagon jelentése egyébként arra is kitér, hogy az Afganisztánban használt fegyverekből most jutott Ukrajnába is. Köztük öt Mi–17-es helikopter, melyek egyébként is Ukrajnában voltak javításon, továbbá tüzérségi lövedékek, lőszerek és gránátok.

 

Borítókép: Tálib különleges egység talpig amerikai fegyverben. (Fotó: EyePress News/EyePress via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.