Lapozó: Életveszélyessé válhatnak a francia élelmiszerek a napraforgóolaj hiánya miatt

Mario Draghi: Putyin szerint még nem adottak a feltételek a tűzszünethez · A francia kormány is csökkenti az üzemanyagok árát · Spanyolország harminceurós gázárplafont kér az Európai Uniótól.

2022. 04. 01. 14:09
null
Budapest, 2022. február 1. Hatósági áras finomított napraforgó-étolaj a fõvárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. február 1-jén. A kormány február 1-jétõl több alapvetõ élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten. Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyûrûzõ élelmiszerár-növekedéstõl - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Az élelmiszerárstop 7 terméket érint, ezek: a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej. Az árstop 2022. február 1-tõl május 1-ig tart. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mario Draghi: Putyin szerint még nem adottak a feltételek a tűzszünethez

Telefonbeszélgetésben kért békét Vlagyimir Putyintól az olasz kormányfő. Mario Draghi a külföldi sajtóirodában számolt be a Putyinnal folytatott tárgyalás részleteiről.

A békéről akartam beszélni Putyin elnökkel, aki erre lehetőséget adott nekem. Azt kérdeztem, mikorra várható a tűzszünet, ő azonban csak annyit válaszolt, hogy a feltételek még nem adottak ehhez.Draghi felvetette a Zelenszkij és Putyin közötti találkozás szükségességét is, az orosz elnök azonban azt válaszolta, nem érkezett el még az ideje. Az olasz kormányfőnek az a benyomása, hogy bár kis lépésben, de haladnak a béketárgyalások. A rubelben fizetendő gázárral kapcsolatban elmondta, megoldhatatlannak látja azt a korábban már megkötött szerződés megszegése nélkül. Az európai védelmi kiadásokkal kapcsolatban kitért arra is, hogy fontosnak tartja a kontinens összehangolt fegyverkezését, ez ugyanis soha korábban nem tapasztalt szövetségbe tömöríti az uniós országokat. Hangsúlyozta Olaszország szerepét, hogy a megbékélés segítője legyen az orosz–ukrán konfliktusban. Beszámolt arról is, hogy a védelmi kiadások miatt kialakult feszültség megoldódott. A megnövekedett terhek miatt ellenállást tanúsító Giuseppen Conte és Lorenzo Guerini honvédelmi miniszter megegyezése szerint Itália 2028-as határidővel teljesíti az EU elvárását, miszerint a nemzeti össztermék két százalékát hadászati fejlesztésekre fordítsa.

Forrás: lastampa.it

A francia kormány is csökkenti az üzemanyagok árát

Franciaországban is megélhetési válságot okoznak az üzemanyagárak, ezért a francia állam ennek ellensúlyozására április elsejétől léptette életbe azt az intézkedését, amely szerint a benzinkutaknak 15–18 eurócentes árengedményt kell adniuk az üzemanyagárakból.

A rendelet nemcsak Franciaország kontinentális területére, hanem Korzikára és a tengerentúli megyéire és területeire is vonatkozik. Az árengedmény mértéke attól függ, hogy az adott régióban milyen mértékű az üzemanyagokba épített adó.

A 18 eurócentes mérséklést például Franciaországban fogják az autósok tapasztalni, míg Korzikán 17 centes, a tengerentúli régiókban pedig a 15 centes kedvezmény jelenik majd meg.

Egyes benzinkúthálózatok, például a TotalEnergies vállalathoz tartozó kutak további tíz eurócentes kedvezménnyel toldják meg az állami engedményt.

Párizsban, egy Total-benzinkúton a literenként 1,801 euróba kerülő SP95-E10 benzint a vásárló 28 centtel olcsóbban kaphatja meg, azaz 1,521 euróért. Ez forintra átszámítva hozzávetőleg 558 forintos literenkénti árat jelent.

A francia állam által finanszírozott árcsökkentés négy hónapig, azaz július 31-ig tart. De a miniszterelnök, Jean Castex már bejelentette, hogy az azt követő időszakra egy olyan ártámogatási módozatot dolgoznak ki, amely az alacsony jövedelmű, valamint a sokat autózó nagyfogyasztók szempontjaira is válaszol majd.

Forrás: bfmtv.com

Spanyolország harminceurós gázárplafont kér az Európai Uniótól

A dél-európai ország kormánya Portugáliával közösen tesz javaslatot az Európai Bizottságnak a gázárplafonnal kapcsolatban. Azt kérik, hogy Brüsszel 2022 decemberéig harminc euróban maximalizálja a gáz megawattóránkénti árát az Ibériai-félszigeten, melynek segítségével az áram ára a felére, körülbelül 100 euró/MWh-ra csökkenhetne. A kérés része a múlt héten Brüsszelben jóváhagyott kedvezménynek, melynek értelmében a két ibériai ország átmeneti időre függetlenedhet az európai áramárrendszertől, különleges földrajzi helyzetükre való tekintettel. Teresa Ribera, az ökológiai minisztérium vezetője elmondta: ha minden a tervek szerint halad, a spanyol állampolgárok három-négy hét múlva már érzékelni fogják az áramárakat visszafogó intézkedések hatását. Hozzátette:

Spanyolország nemcsak a saját piaca védelme érdekében tesz javaslatot Brüsszelben, mert egy olyan tervet is kidolgozott, amely a többi európai országra vonatkozik.

A dél-európai országban a villamos energia ára tavaly nyáron olyan mértékben megemelkedett, hogy egy átlagos háztartás havi számlájának összege a háromszorosára nőtt. A kormány áfacsökkentéssel próbálta megoldani a helyzetet, de a háború súlyosbította az árnövekedést, így Pedro Sánchez miniszterelnök António Costa portugál elnökkel közösen kérte az EU-tól, hogy – a megújuló energiaforrások széles körű használata miatt – egy időre kiléphessen a közös árszabásból.

Forrás: rtve.es

Életveszélyessé is válhatnak a francia élelmiszerek a napraforgóolaj hiánya miatt

Franciaország nagy élelmiszer-feldolgozó vállalatai rugalmasságot kértek a francia gazdasági minisztérium fogyasztási cikkeket felügyelő főigazgatóságától, amikor engedélyt kértek arra, hogy az általuk előállított élelmiszerek címkéit változatlanul hagyhassák azután is, hogy a termékek már nem a címkén megjelölt mértékben – vagy egyáltalán nem – tartalmaznak napraforgóolajat. Helyette a gyártók egy teljesen más növényi zsiradékot használnak.

Franciaország az élelmiszerek előállításához szükséges napraforgóolaj kétharmadát Ukrajnából importálta.

A háború okozta fennakadások miatt a gyártók repce-, pálma- vagy szójaolajjal szeretnék helyettesíteni a korábbi összetevőt. Azonban a címkék módosítása hónapokat venne igénybe, amely hatalmas kiesést jelentene az élelmiszer-ellátásban és a vállalatok bevételeiben is.

Ezért a gyártók szeretnének eltekinteni a címkemódosítástól. A valós összetevők láthatatlansága azonban életveszélyes is lehet például a szójára súlyosan allergiás fogyasztók számára. Továbbá uniós szabályozás írja elő, hogy a címkén fel kell tüntetni, ha a termék 0,9 százaléknál több génmódosított növényből származó összetevőt tartalmaz. Ilyen lehet például a szójababból vagy olajrepcéből előállított étolaj.

Az élelmiszerek biztonságát monitorozó civil szervezet, a Foodwatch pénteken felszólította a francia kormányt, hogy olyan megoldással álljon elő az élelmiszergyártók kérésére válaszolva, amely garantálja, hogy az élelmiszerek összetevői továbbra is száz százalékig hitelesek lesznek. A szervezet petíciót is indított e célból.

Források: bfmtv.com, foodwatch.org

Borítókép: Hatósági áras finomított napraforgó-étolaj a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. február 1-jén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.