Lapozó: Svéd cégek az orosz nukleáris fegyverprogramhoz adtak el technológiát

Spanyolországban 1985 óta nem volt olyan súlyos az infláció, mint most · Az olasz és a finn társadalmakban él a legtöbb 65 év feletti ember · Gázellátási válság miatt adott ki elsőfokú riasztást Németország.

Forrás: Mediaworks2022. 03. 30. 15:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolországban 1985 óta nem volt olyan súlyos az infláció, mint most

Az orosz–ukrán háború gazdasági következményei tovább rontották a spanyol háztartások anyagi helyzetét. A dél-európai ország lakói már a koronavírus-járvány miatt is komoly áremelkedéseket tapasztaltak. Az Országos Statisztikai Intézet (INE) közzétette a fogyasztói árindex előzetes márciusi adatait, amely 9,8 százalékos áremelkedést mutat 2021 márciusához képest. Ilyen szintű pénzromlásra 1985 májusa óta nem volt példa Spanyolországban. Az infláció már februárban is példátlan sebességgel nőtt, de az új adatok februárhoz képest is 2,2 százalékponttal rosszabbak. Bár az INE nem ad tájékoztatást arról, hogy az egyes termékek mennyivel drágultak, kifejtette, hogy a rekordmértékű infláció egy általános áremelkedésnek köszönhető, de kirívó az áram, a benzin, az élelmiszerek és az alkoholmentes italok árának emelkedése is. Ami ennél is súlyosabb, hogy a maginfláció – amit az energiatermékek és a feldolgozatlan élelmiszerek szélsőségesen ingadozó árának figyelmen kívül hagyásával számolnak – szintén 0,4 százalékponttal romlott, és 3,4 százalékra nőtt, amire 2008 óta nem volt példa. Spanyolországban a villamos energia ára februárról márciusra 43 százalékkal emelkedett, a benzin literje 13, a dízelé 20 százalékkal nőtt.

Forrás: 20minutos.es

 

Az olasz és a finn társadalmakban él a legtöbb 65 év feletti ember

A brit Aging in Place szervezet azt vizsgálta, hogy mely társadalmak idősödnek a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 38 országa közül a leggyorsabban, azaz az adott társadalom mekkora hányada idősebb 65 évesnél. A vizsgálatból kiderült, hogy a legtöbb szépkorú Japánban található, ugyanakkor az ázsiai országon kívül az összes többi ország – egészen a 22. helyig – európai. A dobogóra Olaszország és Finnország került még fel, de előkelő helyen van Görögország, Portugália, Lettország és Franciaország is. Míg a japánok közel 28 százaléka 65 év feletti, addig ez a szám Olaszországban 23,4 százalék, míg Finnországban 22,5 százalék. Magyarország a 11. a sorban, ahol a 65 felettiek aránya 20,1 százalék.

Az OECD-országok közül Japánban a legmagasabb a születéskor várható élettartam: 84,7 év. Az egyik ok, amiért ilyen magas az idősek aránya , az a második világháború utáni nagy népességrobbanás, ugyanis 1947 és 1949 között rendkívül sok gyerek született, amit egy hosszú ideig tartó alacsony születésszám követett. Olaszország második helye azzal magyarázható, hogy az elmúlt tíz évben nagyon kevés gyermek született az országban, így az idősek dominanciája erősebb a statisztikában. Finnország harmadik helyezése is a háború utáni időszakhoz vezethető vissza, amikor szokatlanul sok gyermek született, akik most rohamos tempóban növelik a társadalom átlagéletkorát.

Forrás: HBI

 

Gázellátási válság miatt adott ki elsőfokú riasztást Németország

Németország szerdán elsőfokú riasztást adott ki a Németországban esetlegesen bekövetkező földgázhiány miatt. Az aggodalmakat az váltotta ki, hogy míg Oroszország – a nyugati szankciókra részben válaszolva és részben azok által kényszerítve – energiaexportjában rubelelszámolásra térne át, addig a G7-országok vezetői bejelentették, hogy a hatályos szerződések fizetési feltételeinek egyoldalú, az orosz fél által történő megváltoztatása elfogadhatatlan számukra.

Az elsőfokú riasztást bejelentő német gazdasági miniszter, Robert Habeck elmondta, hogy a minisztérium egyik tárgyalójában krízisközpontot hoznak létre. A csoport tagjait minisztériumi szakértők, a német energiaszabályozó testület tagjai és a magánszféra szakemberei alkotják. Habeck kiemelte, hogy az elsőfokú riasztás az ország háromlépcsős riasztási rendszerének az első, kifejezetten a megelőzést célzó fokozata. Az intézkedés célja pedig, hogy a krízisközpont az ország energiaellátásának biztonságát garantálja és koordinálja.

A német gáztározók feltöltöttsége mindössze 25 százalékos, ami azt jelenti, hogy az orosz gázáramlás hirtelen leállítása súlyos következményekkel járna Németországban. A Kreml kedden bejelentette, hogy a G7-országok tiltakozása ellenére az orosz földgáz a jövőben csak rubelelszámolásban lesz elérhető.

Forrás: aljazeera.com

 

Svéd cégek az orosz nukleáris fegyverprogramhoz adtak el technológiát

Több nagy svéd cég értékesített és szállított olyan technológiát Moszkvának, amelyeket a nukleáris fegyverhez használhatnak, derül ki az Expressen napilap tényfeltáró riportjából. Az üzlet évek óta zajlik, és részben a cégek orosz leányvállalatain, részben orosz forgalmazókon keresztül, annak ellenére, hogy a Krím félsziget 2014-es annektálása óta Svédországból tilos Oroszországba katonai célra felhasználható termékeket eladni. A cikkből az derül ki, hogy a Sandvik, az SKF, a Seco Tools és az Atlas Copco többek között precíziós forgácsoló- és esztergagépeket adott el Oroszországnak.

Forrás: Expressen

 

Borítókép: Stockholm, városkép. Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.