Hiába az üzemanyagbónusz, egyre drágább a tankolás Spanyolországban

A spanyol autósok egy 55 literes tankot most 15–30 euróval több pénzért töltenek fel, mint egy évvel ezelőtt.

Mediaworks–Hírcentrum
2022. 05. 11. 7:41
null
Moszkva, 2022. április 29. Üzemanyaggal töltenek meg egy autót az orosz Gazprom gázipari monopólium leányvállalata, a Gazprom Neft egyik benzkinkútján, Moszkvában 2022. április 29-én. Az Orosz Központi Bank ezen a napon 300 bázispontos kamatvágást hajtott végre, 17 százalékról 14 százalékra csökkentette irányadó kamatát. Az orosz jegybank elõrejelzése szerint az infláció 2022-ben 18,0 és 23,0 százalék között várható. MTI/EPA/Makszim Sipenkov Fotó: Makszim Sipenkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába vezetett be üzemanyagbónuszt a spanyol kormány, egyre drágább a tankolás az országban. A Pedro Sánchez irányította szocialista vezetés márciusban döntött úgy, hogy 20 centes kedvezményt ad literenként minden autósnak, hogy mérsékelje az orosz–ukrán háború miatt eszkalálódott árakat. A spanyol sofőrök kezdetben még megérezték a csökkenést, mostanra azonban vannak olyan kutak is az országban, ahol a bónusszal együtt is többet fizetnek a benzinért és a gázolajért, mint márciusban.

A benzinkutak 60 százaléka naponta emeli az üzemanyagok árát, felhígítva ezzel az állami támogatás értékét. A gázolaj átlagára május 10-én már 1,909 euróra ugrott, ami több mint 724 forintnak felel meg. A benzin átlagára csak egy kicsivel kedvezőbb, 1,901 eurót kérnek el érte literenként, ami nagyjából 721 forint. Ebből vonják le a 20 centes kedvezményt, így körülbelül 1,70 euró/liter áron lehet jelenleg megtankolni a járműveket, ami körülbelül 645 forint.

Április 1-jén, a bónusz hatálybalépése idején Spanyolországban az üzemanyagok átlagára már meghaladta az 1,80 eurót (kb. 680 forint), így a támogatással 1,60 (kb. 600 forint) köré lehetett visszaszorítani az árakat. A folyamatos emelés miatt azonban a bónusz naponta veszít értékéből, főleg, mert vannak olyan töltőállomások az országban, ahol bőven 2 euró fölött van már az üzemanyagok ára.

 

A gazdasági ügyekért felelős miniszter, Nadia Calvino a múlt héten többször figyelmeztette a benzinkutakat: ha tovább növelik az árakat, elszívva ezzel a kedvezményt az autósok elől, akkor azonnali hatállyal megszüntetik a június 30-ig meghirdetett üzemanyagbónuszt, mert az a jelenlegi helyzetben nem tölti be azt a funkciót, ami miatt érvénybe léptették.

Spanyolországban még soha nem került ilyen sokba megtankolni az autókat. A benzin és a gázolaj január óta folyamatosan drágult, de az oroszok február végi ukrajnai inváziója meggyorsította az eszkalációt. Tavaly decemberben a benzinért még átlagosan csak 1,40, a gázolajért 1,19 eurót kértek el. Az autósok egy benzines autó teletankolásáért most 15-20 euróval fizetnek többet, mint egy éve, a dízelesek ennél is rosszabbul jártak, nekik sokszor 30 eurós ráfizetést jelentenek a rendkívüli helyzetből fakadó árak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.