Sebességkorlátozással az olajfüggőség ellen

Sebességkorlátozás bevezetését szorgalmazzák a német autópályákon az olajimporttól való függőség csökkentése érdekében. A traffipax nélküli robogás szabadsága az elmúlt évtizedekben a német nemzeti öntudat részévé vált. De valójában mennyi üzemanyagot lehetne a Tempolimit bevezetésével megtakarítani?

2022. 05. 10. 6:05
null
Mosonmagyaróvár, 2022. február 9. Az M1-es autópálya és a 86 sz. fõút csomópontja a Mosonmagyaróvárt délrõl elkerülõ út alapkõletételének napján, 2022. február 9-én. A beruházás 6 milliárd 209 millió forint kormányzati támogatásból valósul meg. MTI/Krizsán Csaba Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német autópálya, az Autobahn fogalom és egyedi jelenség. Nemcsak azért, mert Németországban található Európa egyetlen és utolsó, sebességkorlátozás nélküli gyorsforgalmi hálózata. Aki hasonlóra vágyik, annak Haitire, Nepálba vagy Észak-Koreába kell utaznia.

Azok a jómódúak, akiknek méregdrága autójuk végsebességének kipróbálásához nem megfelelő környezet a 130-ra korlátozott sztráda, szívesen kerülnek egyet, hogy büntetés veszélye nélkül nyomhassák a padlóig a gázt.

Így tett a cseh milliárdos, aki nemcsak megcselekedte a fentieket, de az eseményt videóval dokumentálta, amit megosztott egy közösségi portálon. A hatóságok pedig feljelentést tettek az óránként 417 kilométeres sebességgel közlekedő szupersportkocsi vezetője ellen. A német ügyészség a közfelháborodás ellenére elutasította a feljelentést.

Kétszáz lóerős családi autók

Az eset mindenesetre rávilágított, hogy a magas színvonalon megépített gyorsforgalmi út alkalmas az általánosan használt 130-as tempó duplájának, sőt akár triplájának a menedzselésére is. Az ipar pedig képes előállítani olyan járműveket, amelyek kihasználják ezeket a lehetőségeket. A német személyautópark meghökkentően nagy részét, normál családi autókat szereltek 200 lóerőnél erősebb motorral, és a végsebességet számos modellnél elektronikusan korlátozzák.

Fotó: Tolnai Népújság/Makovics Kornél

Merthogy van még egy tényező, ami a nagy sebességű autózásnak akadálya lehet: ez maga az ember, aki nem mindig képes vagy hajlandó visszafogni a technikát. Az Autobahn ebben is mintaadó, bár az európai országokban egyre több autópálya található, a közlekedési morál ezzel nem feltétlenül tart lépést. 

A német autópályákon azonban természetes, hogy az, aki megelégszik a szokásos sebességgel, félrehúzódik, utat ad azoknak, akik kihasználják az autójukban rejlő képességeket. Ez utóbbinak is van kultúrája, hagyománya.

Mindezeket tudni kell, hogy megértsük, miért lett központi kérdés a legutóbbi német szövetségi választások kampányában a Tempolimit témája, és más hangsúlyokkal miért került elő ismét, amikor Európa energiaellátása forog kockán. Az autópályákon bevezetendő általános sebességkorlátozás ugyanis csökkenthetné a németországi üzemanyag-fogyasztást, és ezáltal a nyersolaj és az olajtermékek importjának szükségességét is. Ez pedig segíthetne az orosz energiaellátás-függőség csökkentésében – olvasható a Tagesschau.de portálon. 

2,1 milliárd liter üzemanyag a tét

Mielőtt egy esetleges sebességkorlátozás gazdasági és éghajlatbarát lehetőségeiről beszélnénk, érdemes pillantást vetni a német utakra és az ottani vezetési szokásokra. Az autópályák 70 százalékán már ma is érvényes a 130-as a sebességkorlátozás. Azt, hogy a járművezetők ténylegesen milyen gyorsan hajtanak, a Szövetségi Autópálya Kutatóintézet mérte meg a különböző szakaszokra vonatkozóan. Sebességkorlátozás nélkül az átlagsebesség óránként 125, 120-nál 115, 100-nál pedig 103 kilométer. Ez hogyan lehetséges? Philipp Klöckner a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa szerint 

a járművezetők nagy része nem mindig tartja be az érvényes sebességkorlátozást. A 120-as táblánál mintegy 40 százalékuk lépi túl a sebességhatárt

 – mondta. 

A Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal már évekkel ezelőtt tanulmányt írt a német autópályák sebességkorlátozásának környezeti hatásairól és megtakarítási lehetőségeiről. A közelgő gáz- és olajválság alkalmából frissítették számadataikat: ezek szerint 

Németországban évente 2,1 milliárd liter fosszilis üzemanyagot lehetne megtakarítani, ha az autópályákon 100-as, a lakott területeken kívül 80-as sebességkorlátozás lenne érvényben.

A sebességkorlátozás összességében öt-hét százalékkal csökkenthetné az orosz olajimportot – becsülte Claudia Kemfert, a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) energiaügyi közgazdásza. 

Száz, nyolcvan, harminc

A Német Környezetvédelmi Segélyszervezet, amely már régóta támogatja a 100-as nappali és 120-as éjszakai sebességkorlátozást – Hollandiában már érvényben van ez a rendszer –, az energiaválságra való tekintettel szigorította javaslatait. Eszerint 

autópályán 100, lakott területen kívül 80, lakott területen pedig 30 kilométeres sebességgel lehetne haladni.

A szervezet szerint ezzel a modellel még 3,7 milliárd liter benzin és gázolaj maradna a tankerek gyomrában. Mások felvetették egy, az 1973-as olajválság idejéből származó intézkedés felelevenítését: ha egy éven keresztül havonta kétszer autómentes vasárnapot vezetnének be, azzal 1,3 milliárd liter fosszilis üzemanyagot lehetne megtakarítani. Ez a németországi üzemanyag-eladások 2,6 százalékának és a kőolajimport 1,4 százalékának felelne meg.

A sebességkorlátozás bevezetését a Bundestagban eddig főként a szabad demokraták (FDP) akadályozták. Ez nem csoda, hiszen a párt elnöke, Christian Lindner ismert a sportautók iránti rajongásáról, és köztudott, hogy garázsában kétszáz kilométeres sebesség fölötti utazásra képes autók parkolnak.

De úgy tűnik, hogy változóban a hangulat: a német autópályák sebességkorlátozásáról szóló vita ismét a figyelem középpontjába került.

Borítókép: Autómentes hétvégéken, havonta kétszer kiürülhetnek a sztrádák is (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.