Lapozó: Törökország egymillió szír menekültet küld haza

Újabb támogatást kapnak az olaszok az infláció kompenzálására · Törökország egymillió szír menekültet küld haza · A flamand iskolák szabad kezet kaptak a pedagógushiány megoldására.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 05. 03. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb támogatást kapnak az olaszok az infláció kompenzálására

Újabb 6,5 milliárd eurós támogatást juttat Róma az energiaárak elszabadulása és az élelmiszerárak inflációja miatt nehéz helyzetbe jutott lakosságnak és vállalatoknak. A gyakorlatban kétszáz eurós támogatást jelentő juttatást 28 millió munkavállaló és nyugdíjas igényelheti, akiknek éves jövedelme nem haladja meg a 35 ezer eurót. A Mario Draghi vezette kormány hétfőn jelentette be, hogy a tervezettnél komolyabb összeggel támogatja a lakosságot. Az energiaárak emelkedésének első hullámakor kilencmilliárd eurós alapot biztosított a kormány, mely nem bizonyult kielégítőnek, a szakszervezetek utólagos sürgetésére további 6,5 milliárd eurót különített el. A római kormány mindeddig 14 milliárd euróval tett kísérletet a lakosság megemelkedett terheinek ellensúlyozására. A rászoruló nyugdíjasok a júliusi nyugdíjjal, míg a munkavállalók júniusi vagy júliusi fizetésükkel kapják meg a pluszjuttatást – nyilatkozta a sajtókonferencián Daniele Franco gazdasági miniszter. Az átmeneti segéllyel az elszállt energiaárak miatt sokkos helyzetbe jutott lakosságot igyekeznek némiképpen tehermentesíteni. További rezsicsökkentési támogatásokban részesül az a közel 5,2 millió család, amelynek egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a 12 500 eurót. A nehéz helyzetbe jutott nyugdíjasok és tanulók a tömegközlekedési eszközök díjcsökkentését is élvezhetik.

Forrás: lastampa.it

Törökország egymillió szír menekültet küld haza

Törökország jelenleg egy olyan program kidolgozásán fáradozik, amely hamarosan egymillió szír menekült önkéntes hazatérését teszi lehetővé, jelentette be Recep Tayyip Erdogan, amikor kedden az észak-szíriai Idlíb városában megrendezett ünnepélyes épületavatási ceremónián vett részt, online bejelentkezéssel.

A török elnök felidézte, hogy 2016 óta már félmillió szír állampolgár tért haza a törökországi menekülttáborokból, miután hazájuk egyes körzetei ismét biztonságossá és lakhatóvá váltak. Erdogan elmondta, hogy a program véglegesítésén török szervezetek és nemzetközi civil szervezetek is dolgoznak. 

Forrás: aa.com.tr

A flamand iskolák szabad kezet kaptak a pedagógushiány megoldására

A belgiumi Flandria regionális oktatási minisztere, Ben Weyts bejelentette, hogy a flandriai iskolák januártól szabad kezet kapnak ahhoz, hogy kikísérletezzék: mely módszerrel tudnák leghatékonyabban és tartósan betölteni az oktatásból hiányzó tanárok pozícióit.

A Kísérleti kertek névre keresztelt próbálkozás a megoldáskeresés igen szokatlan módjának minősül még Belgiumban is, ahol az oktatást már 15 éve szigorú rendeletek szabályozzák. A miniszter érvei szerint azonban az általános pedagógushiányt eddig képtelenek voltak megoldani, ugyanis a döntéshozók többnyire csak az eltérő álláspontok fölött vitáztak. Weyts reményei szerint a kísérletbe bevont harminc iskola januártól saját elképzelései szerint, korlátok nélkül kísérletezheti ki, hogy mi jelentené a megoldást. A lehetőségek között már felmerült a tanárok további szakosodása, a tanórák szabad átütemezése a tanítási éven belül. További opció lehet a privát- és versenyszférába beleunt aktív korú, netán nyugalmazás előtt álló dolgozók áthelyezése az oktatásba.

– Ki kell jutnunk ebből a zsákutcából. Ezért az eddig megtorpedózott ötleteknek is esélyt adok a kísérletben. Amely ötlet életképesnek bizonyul, azt vetjük majd be a pedagógushiány ellen – közölte Weyts. 

Forrás: brusselstimes.com

A svéd lap szerint Magyarország Oroszország barátja

A Dagens Nyheter svéd politikai napilap szerint Oroszországnak kevés barátja és még kevesebb szövetségese van, a világ szemében páriává vált. Ugyanakkor az orosz vezetés még mindig viszonylag jó kapcsolatot ápol néhány országgal, köztük Európában egyedüliként az Orbán Viktor vezette Magyarországgal. Az újság szerint Európában egyedül Orbán nem fordított hátat Putyinnak, sőt kifejezetten barátságos Oroszországgal. A lap megjegyzi, a magyar miniszterelnök a Krím 2014-es annektálása után elítélte az uniós szankciókat, most pedig úgy döntött, elutasítja a közös uniós álláspontot az orosz gáz vásárlásával kapcsolatban, és rubelben fizet a fűtőanyagért. 

Forrás: Dagens Nyheter

Borítókép: szír menekültek (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.