Nem a magyar politikusokra jelentenek veszélyt az ukrán szélsőségesek

Georg Spötte szerint a kárpátaljai magyarság vegzálása viszont folytatódhat.

2022. 05. 03. 19:21
Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.
Fotó: Tamas Griechisch
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az ukrán nacionalisták nyilvánvalóan azt nehezményezik, hogy Magyarország ki akar maradni a háborúból, ezért nem szállít Ukrajnának fegyvereket, illetve nem engedi azt sem, hogy az ország területén halált okozó fegyverek vagy csapatok haladjanak keresztül – hívta fel a figyelmet lapunk kérdésre a Nézőpont Intézet elemzője, miután kiderült: Orbán Viktor miniszterelnököt is listázta a Mirotvorec nevezetű ukrán nacionalista szervezet. 

Georg Spöttle kiemelte: az ukrán szélsőségesek fenyegetései a vezető magyar politikusokra nem, a kárpátaljai magyarságra és a helyi tisztségviselőkre nézve viszont komoly veszélyt jelenthetnek. 

Ennek következtében pedig a nacionalista és magyarellenes csoportok részéről folytatódhat a kárpátaljai magyarok vegzálása.

A biztonságpolitikai szakértő szerint a történtek nem vonatkoztathatók el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elhibázott politikájától sem, hiszen – mint fogalmazott – amilyen az ország vezetése, olyanok ezek a szélsőséges csoportok is. – Az elmúlt évek folyamán az ukrán vezetés igazából már minden nemzeti kisebbséget vegzált Ukrajnában. Persze számunkra értelemszerűen a kárpátaljai magyar közösség elleni támadássorozat – egyebek mellett az ungvári KMKSZ-székház felgyújtása, a kettős állampolgárságú magyarok listázása, a kárpátaljai magyar intézményeknél tartott kommandós házkutatások vagy éppen a sokak által vitatott nyelvtörvény és az oktatási törvény – a legfontosabb, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a nyelvi jogok megcsorbítása a magyarok mellett az orosz kisebbségekre is vonatkozott. 

– Az ukrán vezetés továbbá elutasította az orosz lakta területek autonómia-törekvéseit, illetve arra a népszavazásra is nemet mondott, amely ezt eldönthette volna – emlékeztetett Georg Spöttle, aki szerint látni kell, hogy az orosz–ukrán háborúnak nemcsak következményei, hanem okai is vannak. 

Ráadásul az ukrán vezetés – folytatta – köszönetnyilvánítás helyett belerúg azokba, akik segítséget nyújtanak, legyen az a magyar kormány vagy a magyar nemzet, viszont a német kormányt is, amelyik – bár nyakló nélkül küldi a fegyvereket Ukrajnába – putyini hálózatnak nevezte, amiért nem volt hajlandó tengeralattjárókat, harci helikoptereket és Leopard harckocsikat szállítani neki. 

– Németország viszont tisztában van vele, hogy ezzel a lépéssel ők is a hadviselő felek közé sodródnának, amelynek következtében Bulgáriához és Lengyelországhoz hasonlóan az oroszok akár Németország irányába is elzárnák a gázcsapokat, ami két héten belül bedöntené az ország gazdaságát – magyarázta a szakértő. Véleménye szerint hasonló forgatókönyv játszódna le Magyarországon is, ha megszavaznák az Oroszország elleni szankciókat.

 

Borítókép: Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. (Fotó: Facebook, Tamas Griechisch)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.