Lapozó: Leállt a vezetékes orosz földgázszállítás Franciaország felé

Norvégiában korlátozzák, Svédországban kötelezővé teszik az óvodások képernyőhasználatát · Spanyolországban bejelentették, hogy ősszel újra beoltják a teljes lakosságot koronavírus ellen · A svédországi ügyészség szerint nem merényletben halt meg az ismert iszlámellenes svéd képzőművész, eközben Franciaországban leállt a vezetékes orosz földgáz áramlása. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 06. 17. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem értenek egyet a skandináv országok a gyerekek képernyőhasználatáról

A norvég egészségügyi hatóság szerint a kisgyermekeknek semmi keresnivalójuk sincsen a képernyő előtt, ezért a hatóság ajánlásokat vezetett be ez ügyben. Többek között nem ajánlják, hogy a kétéves kor alatti gyermek képernyő előtt üljön, valamint a szakemberek szerint a két és öt év közötti gyerekek naponta legfeljebb egy órát ülhetnek okoseszköz vagy tévé előtt. Kiemelték, hogy öt év felett korlátozni kell a passzív képernyőidőt. „A képernyő ellopja a gyerekek fizikai tevékenységeinek idejét. Mozgásban kell lenniük, és használni a motoros készségeiket a normális növekedéshez és fejlődéshez” – mondta el Erlend Bø, a Norvég Egészségügyi Hivatal munkatársa. Az irányelvek az Egészségügyi Világszervezet  tanácsain alapulnak. Az ország keleti szomszédjában, Svédországban közben olyan kötelező pedagógiai fejlesztési tervet vezettek be az óvodákban, amely kimondja, hogy az óvodáskorú gyerekeket digitális eszközökkel kell fejleszteni. Az új rendszert úgy vezették be, hogy nem végeztek hivatalos hatástanulmányt a kérdésben, ráadásul a tantervben nem szerepelnek egyértelmű iránymutatások az óvoda digitalizálására vonatkozóan. 

Forrás: SVT, Dagens Nyheter

Ősszel újra beoltják a teljes lakosságot koronavírus ellen Spanyolországban 

Carolina Darias spanyol egészségügyi miniszter úgy fogalmazott csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy a negyedik adag koronavírus elleni oltást korcsoportonként alkalmazzák majd, az ehhez érkező vakcinamennyiség pedig akár a teljes lakosságnak is elég lesz. Az őszre várt ellenszerek már az omikron variáns ellen is biztos védelmet nyújtanak majd, köztük lesz várhatóan az első spanyol koronavírus-vakcina, az Ipra is. A tárcavezető szerint, ha valamilyen oknál fogva nem készülnek el az új oltóanyagok, akkor a már meglévőkkel fogják beoltani a spanyol állampolgárokat, hogy ne alakuljon ki egy újabb járványhullám az országban. Az oltási procedúra a már megszokott módon zajlik majd: először a legidősebbeknek adják be, majd korosztályonként haladnak visszafelé. Négy adag koronavírus elleni oltást egyelőre csak a nagyon magas kockázatú, például a daganatos és transzplantáción átesett betegek, továbbá a Down-szindrómás vagy immunszuppresszív gyógyszereket szedők vehettek fel eddig Spanyolországban. 

Forrás: rtve.es

Az ügyészség szerint nem merényletben halt meg az ismert iszlámellenes svéd képzőművész

Tavaly októberben érte végzetes baleset az iszlámot gyakran kigúnyoló, a vallással kapcsolatban szókimondó svéd képzőművészt, Lars Vilkset. A szélsőséges iszlám fenyegetettség miatt Vilks már régóta rendőri védelem alatt álló, páncélozott autóval közlekedett. A kétszer két sávos, középen elválasztott autóúton a jármű ismeretlen okból azonban áttért a menetiránnyal szembeni oldalra, ahol frontálisan ütközött egy teherautóval és felrobbant. A tűztengerben mind a művész, mind az őt kísérő két rendőr azonnal meghalt. A védett személy halálhírére az iszlám fórumokon örömujjongás tört ki. 

Az esetet követően nyolc hónapig nyomozott a rendőrség, amelyet a legfőbb ügyész most zárt le, bűncselekmény hiányában. A baleset okáról ugyanakkor nem tudtak megnyugtató magyarázattal szolgálni, és számos olyan előzmény és részlet van, amely homályos maradt az ügyben. 

Forrás: Samnytt

Leállt a Franciaországba érkező vezetékes orosz földgáz áramlása

A franciaországi gázvezetékek hálózatának kezelője, a GRTgaz pénteken bejelentette, hogy Franciaország június 15-e óta nem kap vezetéken orosz földgázt. Ennek hátterében az áll, hogy a Franciaország és Németország közötti gázvezetéken megszűnt az áramlás.

A Gazprom orosz óriásvállalat az elmúlt napokban ugyanis jelentősen csökkentette az európai országokba – különösen Németországba – irányuló szállításait az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül, ami kiváltotta a franciaországi szállítások fennakadását is. A GRTgaz azonban megnyugtatóan nyilatkozott a francia készletekkel kapcsolatban, és jelezte, hogy azok feltöltöttsége már elérte az 56 százalékot, amely valamivel magasabb a megszokott szintnél.

Forrás: francetvinfo.fr

Borítókép: Az orosz Gazprom cég logója (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.