Lapozó: Válságriadó a francia energiaszektorban

Hiába a magas árak, továbbra sem vezet be üzemanyagár-plafont a spanyol kormány · Háromoldalú csúcstalálkozót hirdettek a skandináv NATO-csatlakozás érdekében · Tízezrek tüntettek Madridban az abortusz ellen · Válságriadó a francia energiaszektorban · Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 06. 27. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem vezet be üzemanyagár-plafont a spanyol kormány 

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök hétvégén jelentette be, hogy év végéig meghosszabbítják az áprilisban bevezetett válságellenes intézkedéseket, kiegészítve azokat néhány ponttal. Ennek értelmében az autósok – akik egy átlagos kocsi megtankolására már 40-50 ezer forintnak megfelelő összeget fizetnek ki – továbbra is csak a körülbelül 80 forintos literenkénti üzemanyagbónusszal számolhatnak, amelynek értéke hetente hígul a folyamatos áremelés miatt. Az intézkedések szerint szeptembertől felével csökkentik a tömegközlekedés árát. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy befagyasztja a tavaly óta 40 százalékkal drágult gázpalackok árát 19,55 euróra, átszámítva körülbelül 7880 forintra. Mivel a villamosenergia ára az uniós engedéllyel bevezetett átlag 50 eurós gázárplafon ellenére sem csökkent jelentősen, tovább mérséklik az áfáját, 10-ről 5 százalékra. A legalacsonyabb jövedelemből élő családoknak egy egyszeri, 200 eurós csekket adnak, a válság által leginkább érintett ágazatok, így a fuvarozók is, közvetlen segélyben részesülnek majd.

Az intézkedéscsomag több mint 9 milliárd eurós költséget jelent a spanyol államnak és az infláció 3,5 százalékra szorítását célozza meg. Az új intézkedésekről és a régiek meghosszabbításáról a héten szavaz a parlament.

Forrás: rtve.es

Háromoldalú csúcstalálkozó a skandináv NATO-csatlakozás érdekében

A keddi NATO-csúcstalálkozón Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök Sauli Niinistö finn elnökkel és Magdalena Andersson svéd miniszterelnökkel, valamint a NATO képviselőivel tart megbeszélést Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelméről, amelyet Erdogan egyelőre nem támogat. „Az, hogy részt veszünk ezen a megbeszélésen, nem jelenti azt, hogy elállunk korábbi álláspontunktól” – mondta el Erdogan szóvivője, Ibrahim Kalin a török ​​televíziónak. A találkozó hírét a finn elnöki hivatal is megerősítette, valamint közölték, az országok képviselői már ma megbeszéléseket folytatnak Brüsszelben. Szombaton a svéd kormányfő már beszélt a török elnökkel. Erdogan megismételte, hogy a svéd kormánynak kötelező erejű intézkedéseket kell hoznia a Kurd Munkáspárt és a Kurd Népvédelmi Egységekkel szemben. Magdalena Andersson a Twitteren azt írta, hogy a NATO-csúcson előrelépést kell elérni, valamint azt is hangsúlyozta, nagyon várja Erdogan elnökkel a találkozót.

Forrás: Svenska Dagbladet, SVT

Tízezrek tüntettek Madridban az abortusz ellen 

A madridi abortuszellenes demonstráción tízezrek vettek részt, a tüntetők az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntését is ünnepelték, amely megsemmisítette az abortuszhoz való általános jogot. A kormánydelegáció adatai szerint Madridban legkevesebb 20 ezer, más források szerint legalább 100 ezer ember vonult utcára, kezükben olyan transzparensekkel, amelyek a halál kultúrájaként emlegették a magzat elvetetéséhez való jogot. Némelyik tüntető úgy fogalmazott, hogy az abortusz hitelesített népirtás, mivel az azt engedélyező törvényekkel embereket ölnek meg. Azt skandálták, hogy az élet védelmében emelik fel a hangjukat, amivel nem fér össze sem a közelmúltban elfogadott új spanyol abortusztörvény, sem az eutanáziához való jog biztosítása. A tüntetésen részt vett a jobboldali Vox is. A párt madridi vezetője, Iván Espinosa de los Monteros újságíróknak úgy fogalmazott: megvédik az élethez való jogot, a mintegy 100 ezer abortusszal szemben, amelyekre az állam évente egyre több pénzt költ. Nemcsak a gyermekek elvetetése, hanem a NATO-csúcstalálkozó és a melillai határon megölt illegális bevándorlók miatt is több ezren vonultak utcára hétvégén a spanyol fővárosban.

Forrás: rtve.es , twitter.com , twitter.com , twitter.com , twitter.com

Válságriadó a francia energiaszektorban

Az energiaátmenetért felelős francia minisztérium bejelentette, hogy a francia kormány télen újra beindítaná az Émile Huchet szénerőművet. Az ország északkeleti részén, Saint-Avold településen található erőművet március végén záratta be a szaktárca, de már ekkor kilátásba helyezte, hogy az orosz–ukrán háború következményeként kialakult energiaválság miatt később esetleg újraindítják. A minisztérium vasárnapi közleménye szerint az újbóli üzembe helyezés kizárólag elővigyázatosságból meghozott döntés. A tárca hangsúlyozta, hogy a francia kormány továbbra is elkötelezett a szénalapú energiatermelés felszámolása mellett, és hogy a szénerőművek az ország villamosenergia-fogyasztásának egyébként is csak egy százalékát biztosítják.

Ugyancsak vasárnap, Franciaország három hatalmas energetikai vállalatának – az Engie, az EDF és a TotalEnergies – vezetői a Le Journal du Dimanche weboldalán publikált nyílt levelükben kongatták meg a vészharangot a Franciaország előtt álló energiaellátási kihívás, illetve esetleges válság miatt. A szerzők felszólították az ország vezetését és a francia lakosokat is a kőolajipari termékek, a földgáz és a villamos energia jelentős visszaszorítására, azaz a fogyasztás haladéktalan csökkentésére.

Forrás: bfmtv.com , lejdd.fr

Borítókép: Émile Huchet szénerőmű (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.