Nyomkövetővel látják el az illegális bevándorlókat az Egyesült Királyságban

A gyakorlat első körben azokat érintené, akiknek ruandai deportálása meghiúsult az EJEB ítélete miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2022. 06. 18. 9:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomkövetővel láthatják el az Egyesült Királyságba veszélyes vagy szükségtelen útvonalon érkező illegális bevándorlókat − írja a BBC brit közszolgálati televízió hírportála. 

Ez első körben azokat érintené, akiknek ruandai deportálását a héten az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) határozata megakadályozta.

Ezeket a személyeket kijárási tilalom alá vonják, és akik nem működnek együtt, azok ellen büntetőeljárást indíthatnak, illetve börtönbe is zárhatják őket.

A belügyminisztérium közlése szerint a 12 hónapos próbaidőszak csütörtökön vette kezdetét. Ez idő alatt tesztelnék, hogy a gyakorlat segít-e az illegális bevándorlókkal való kapcsolattartásban, valamint abban, hogy kérelmük gyorsabb és hatékonyabb elbírálásban részesüljön. Emellett adatokat is gyűjtenek arról, hogy hányan szöknek meg közölük. 

Az még kérdéses, hogy miszerint választják ki, kiket látnak el nyomkövetővel, azonban a belügyminisztérium hangsúlyozta, gyermekek és terhes nők biztosan nem lesznek a program részesei.

Az így megjelölt személyeknek rendszeresen jelentkezniük kell bevándorlási központokban vagy a rendőrségen.

Az új gyakorlat kritikusai szerint az eljárás emberi jogokat sért, valamint bűnözőkként kezeli az üldöztetés elől menekülőket. 

London áprilisban kötött új migrációs és gazdaságfejlesztési egyezményt a ruandai kormánnyal. E megállapodás alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba. A ruandai kormánnyal kötött egyezménynek – amely tartalmaz egy 120 millió fontos gazdaságfinanszírozási csomagot is az afrikai ország számára – nincs felső számbeli korlátja, London szerint Ruandának megvannak a kapacitásai akár több tízezer ember letelepítésére is a következő években.

Az első járat kedd este indult volna Londonból, legkevesebb hét kitoloncolásra váró személlyel fedélzetén, azonban az EJEB ítélete leállította az egyik férfi kitoloncolását, 22.15-re pedig már az összes utast leszállították a gépről.

Borítókép: Illegális bevándorlók érkeznek csónakban Nagy-Britanniába (Fotó: AFP/Sameer Al-Doumy)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.