Orosz kézre kerülhetett a Luhanszki Népköztársaság teljes területe

Sorra támadják az orosz csapatok a kelet-ukrajnai városokat, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap jelentette Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy a Luhanszki Népköztársaság teljes területét elfoglalták. Mindeközben orosz városokból is robbanásokat jelentettek. Noha a harcoknak még korántsincs végük, ma kezdődik Svájcban az Ukrajna helyreállításáról szóló kétnapos konferencia. Ukrán adatok szerint 15 millió négyzetméternyi ukrán lakás veszett oda a háborúban.

2022. 07. 03. 19:03
null
Liszicsanszk, 2022. július 3. A luhanszki régió katonai adminisztrációja által közreadott kép a pusztítás nyomairól a Donyec-medencei Liszicsanszkban 2022. július 3-án. Ukrán hivatalos források szerint az orosz hadsereg megvetette a lábát Liszicsanszk városában. MTI/AP/Luhanszki régió katonai adminisztrációja Fotó: -

Sorra támadják az orosz csapatok a kelet-ukrajnai városokat, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap jelentette Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy a Luhanszki Népköztársaság teljes területét elfoglalták. Mindeközben orosz városokból is robbanásokat jelentettek. Noha a harcoknak még korántsincs végük, ma kezdődik Svájcban az Ukrajna helyreállításáról szóló kétnapos konferencia. Ukrán adatok szerint 15 millió négyzetméternyi ukrán lakás veszett oda a háborúban.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy a Luhanszki Népköztársaság teljes területe orosz kézre került

– számolt be vasárnap délután a TASZSZ moszkvai hírügynökség.

A védelmi minisztérium közleménye szerint Sojgu arról is hírt adott, a hétvége alatt elfoglalták Liszicsanszk városát és több környező települést is, amely gyakorlatilag az ukránok utolsó jelentős bástyája volt a régióban. Ukrajna azonban tagadja, hogy Liszicsanszk orosz kézre került volna, noha ukrán hírportálok is heves harcokról számoltak be. Vadim Ljah, a Donyeck megyei, stratégiai fontosságú Szlovjanszk polgármestere a Facebookon jelentette, hogy az orosz erők heves támadásokat intéznek a város ellen rakéta-sorozatvetőkkel. Az ukrán hatóságok eddig hat halálos áldozatról és 15 sérültről tudnak. A városban 15 helyen ütött ki tűz.

Ukrajna mellett Oroszország is robbanások hangjaitól volt hangos: az ország nyugati felében, az ukrán határhoz közeli Belgorod városából jelentettek robbanásokat. Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója azt állította, legalább ötven épület – köztük lakóházak – megrongálódott, öt ház pedig megsemmisült. Az incidensben három ember meghalt, négyen, köztük egy tízéves gyermek, megsebesültek. Az orosz hatóságok vasárnap délután azt közölték, az ukrán hadsereg rakétája csapódott be Belgorod városába, Kijev részéről azonban ezt nem erősítették meg.

Orosz tisztségviselők állítása szerint korábban más határhoz közeli orosz városokat ért ukrán támadás, például Kurszkot és Brjanszkot. Kijev azonban ezekre a vádakra nem szokott reagálni, független forrásból pedig nem lehet ellenőrizni a valóságtartalmukat. Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök közben szombaton arról beszélt, az ukrán erők legalább három napja próbálnak csapást mérni belarusz célpontok ellen rakétákkal, de Pancir elhárítórendszereik kivédték ezeket. Lukasenka egyúttal megfenyegette Kijevet, hogy azonnal válaszcsapást mérnek Ukrajnára, ha kárt okoznak belarusz területen.

Régóta eldöntött kérdés, hogy Belarusz részt vesz az Ukrajna elleni különleges hadműveletben

– mondta vasárnap Lukasenka a július 3-i belarusz függetlenség napja alkalmából tartott beszédében.

Hozzátette: Minszk és Moszkva már régóta együttműködik katonailag. „Mi vagyunk az egyetlen ország, amely támogatja Oroszországot ebben a küzdelemben” – hangsúlyozta a belarusz elnök. Lukasenka egyúttal arról is beszélt, Moszkvával közösen egyetlen, hatalmas és független államot hoznak létre.

Mindeközben Ukrajna újjáépítése továbbra is napirenden van: vasárnap már nagy erőkkel készültek a dél-svájci Luganóban tartandó kétnapos helyreállítási konferenciára, amelyen több tucat ország és nemzetközi szervezet vezetője vesz részt. Noha egyelőre nincs jele annak, hogy a háború hamarosan véget érne, Artam Rjibcsenko, Ukrajna svájci nagykövete arról beszélt, a külföldre menekült ukránok haza akarnak térni és kórházakat, óvodákat, iskolákat kell építeni számukra. Az ENSZ adatai szerint mintegy 5,5 millióan menekültek el a háborús sújtotta országból

Mintegy 800 ezer ukrán vesztette el az otthonát az Oroszország által február 24-én indított háború miatt

 – jelentett ki Olena Suljak ukrán parlamenti képviselő vasárnap. Hozzátette: „az orosz megszállók több mint 15 millió négyzetméternyi ukrán lakást tettek tönkre. A legtöbb kár a lakásállományban Donyeck, Harkov, Kijev és Csernyihiv megyékben keletkezett.” Suljak ismertette, eddig mintegy 220 ezren nyújtottak be kártérítési kérelmet lerombolt lakásuk miatt az államnak. Megszólalt a harcokkal kapcsolatban Ferenc pápa is: a katolikus egyházfő a Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében hangsúlyozta: a világnak békére van szüksége, az ukrajnai válság megoldása a politikai vezetők bölcsességét teszi próbára. A szentatya arra kérte a politikai élet és a nemzetközi szervezetek vezetőit, lépjenek fel azon irányzatok ellen, amelyek a konfliktust és a szembenállást erősítik.

Borítókép: A pusztítás nyomai a Donyec-medencei Liszicsanszkban 2022. július 3-án (Fotó: MTI/AP/Luhanszki régió katonai adminisztrációja)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.