Egymást vádolja Kijev és Moszkva a zaporizzsjai atomerőmű támadásával

A Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szerint valós egy nukleáris katasztrófa veszélye.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 07. 19:10
null
Enerhodar, 2022. május 2. Az orosz hadsereg által szervezett mariupoli sajtóút során készült kép gépfegyveres katonákról a zaporizzsjai atomerõmû bejárata elõtt a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. május 1-jén. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij Fotó: Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva és Kijev ismét egymást vádolta a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével. Az orosz Interfax hírügynökség szerint az ukrán erők vasárnapra virradóra rakétát lőttek ki a nukleáris létesítmény területére. Az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat ugyanakkor az orosz erőket vádolta, hogy az ellenőrzésük alá került atomerőműre saját maguk lőttek. A támadás során egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az Enerhoatom szerint a támadás előtt a megszálló orosz csapatok több száz tagja húzódott bunkerekbe.

A felek legutóbb pénteken vetették egymás szemére a zaporizzsjai atomerőmű lövetését.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szombaton újfent aggodalmát fejezte ki egy nukleáris katasztrófa valós veszélye miatt, amely nemcsak Ukrajnában, de annak határain túl is  közegészségügyi és környezetvédelmi fenyegetést jelentene.

Szombat esti közlése az ukrán vezérkar szerint egyre nagyobb nyomás alatt áll Donyeck keleti részén, eddig azonban visszaverték az orosz csapatok előretörését Szlovjanszk, Bahmut és Avdijivka városok irányába. Az orosz alakulatok és szövetségeseik a donyecki térség 60 százalékát vonták ellenőrzésük alá. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ennek tükrében újabb nyugati fegyvereket kért. Hírügynökségek ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a harcoló felek jelentéseit nem tudják független forrásból ellenőrizni.

Borítókép:Az orosz hadsereg által szervezett mariupoli sajtóút során készült kép gépfegyveres katonákról a zaporizzsjai atomerőmű bejárata elõtt a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. május 1-jén. (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.