Mianmar Oroszországból importálna üzemanyagot

Elképzelhető, hogy kőolaj-feltárást is közösen végeznének.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 18. 11:17
Fuel Crisis In Myanmar
Drivers wait for a long time to buy fuel outside a petrol station in Yangon, Myanmar on April 19, 2022. (Photo by Myat Thu Kyaw/NurPhoto) (Photo by Myat Thu Kyaw / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP

Elképzelhető, hogy kőolaj-feltárást is közösen végeznének.

Mianmar Oroszországból importálna dízel- és fűtőolajat a délkelet-ázsiai országot irányító junta szóvivőjének szerda esti bejelentése szerint.

„Megkaptuk az engedélyt az oroszországi üzemanyagimportra” – jelentette be sajtótájékoztatóján Zav Min Tun, olcsónak és jó minőségűnek nevezve az orosz árut. Elmondta, hogy a juntát vezető Min Aung Hlaing tábornok júliusi moszkvai látogatásán tárgyalt a szállításról, amely mianmari médiaforrások szerint szeptemberben kezdődne el az üzemanyaghiánnyal küszködő ország ellátására. A szóvivő hozzátette: Najpjidó egyúttal fontolgatja, hogy Kínával és Oroszországgal közösen kezd kőolajfeltárásba.

Mindeközben a junta tulajdonában lévő egyik újság szerdán azt közölte: a vezetés az Oroszországból érkező üzemanyag szállításának és szétosztásának megszervezésére, az árak megállapítására felállított egy bizottságot.

Amellett, hogy a 2021. februári katonai puccs óta folyamatos a kegyetlen elnyomás, a véres leszámolások a juntát ellenzőkkel, 

Mianmar korábban is gyengélkedő gazdaságát érzékenyen érintették a rohamosan növekvő üzemanyagárak: az elmúlt másfél évben 350 százalékos volt az emelkedés.

Médiaforrások szerint a múlt héten több benzinkút is leállt üzemanyaghiány miatt.
Az ukrajnai háborúja miatt nyugati szankciók sújtotta Oroszország az utóbbi időben fokozta a mianmari katonai vezetés támogatását. Moszkva egyebek között fegyvereket adott el Najpjidónak. Márciusban orosz katonai egységek is részt vettek a mianmari hadsereg egyik díszszemléjén.

 

Borítókép: sofőrök várakoznak egy benzinkút előtt a mianmari Yangonban 2022. április 19-én (Fotó: Myat Thu Kyaw/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.