Roland Tichy: A magyarokat olyasmiért büntetik, amit el sem követtek

Az elismert német publicista, a liberális-konzervatív Tichys Einblick lap alapító-szerkesztője Németország energiaválságáról és a német sajtó meghasonlottságáról beszélt a Mandinernek.

Forrás: Vg.hu2022. 08. 04. 8:12
null
Roland Tichy Esztergom MCC Feszt 2022.07.30. Fotó: Ficsor Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikor a Mandiner a német média világáról kérdezte, a publicista elmondta, hogy „a német médiatér véleményspektruma egy nagyjából húszéves időszak alatt jelentősen beszűkült.”

– A baloldali radikális Süddeutsche Zeitungtól egy kolléganő ezt egyszer önkritikusan „önkéntes Gleichschaltungnak” nevezte. Tudni kell, hogy a Gleichschaltung az a módszer volt, amellyel Goebbels a Harmadik Birodalomban gúzsba kötötte az újságírókat. Az újságírók valamilyen okból – amely felől csak spekulálni tudunk – maguktól kezdtek el szabad akaratból ugyanabba az irányba dolgozni, a maguk vagy a szakma iránti meghasonlás nélkül. Ez az önkéntes Gleichschaltung az elmúlt években csak erősödött – magyarázta.

A Mandiner felidézte, hogy már a háború első napjaiban tettek fel vezető újságírók – mint Anne Will vagy Markus Lanz – olyan kérdéseket, hogy „egy köbméter orosz gázt sem veszünk már, ugye?”

Tichy erre  elmondta, hogy miután a német atom- és szénerőművek leállításával az ország energiaspektruma „masszívan leszűkült az orosz gázra”, ezért ha egy köbméter gázt sem vennének, az „azt jelentené, hogy Németországban kihunynak a fények. Ez önmagában egy nevetséges állítás, nincs benne semmi politikai, semmi gazdasági.”

A német gazdasági kilátások kérdéséről így nyilatkozott:

– Jó pár éve abban a helyzetben vagyunk, hogy csak eurónk van. Azt egy olyan központi bank irányítja, amely a dél-európai országok érdekét követi, akiknek olcsó euróra és alacsony kamatokra van szükségük, hogy túlcsorduló államadósságukat finanszírozni tudják. A cechet Németország fizeti, ő az euró vesztese, ezáltal a német gazdaság jövője napról napra egyre pocsékabb lesz.

Az energiaválságból való kiútkeresés helyzetéről Tichy úgy fogalmazott a Mandinernek, hogy „a németek most európai szolidaritást akarnak, a szolidaritás pedig szépítve mindig azt jelenti, hogy szegény vagyok, ezért elveszek öntől valamit.”

Az államok közötti szolidaritás pedig nehéz – hiszen mit lehet csinálni olyasvalakivel, aki magát teszi tönkre? Mit lehet csinálni valakivel, aki tönkretette a saját gazdasági teljesítőképességét, majd ezután azt mondja, hogy add nekem oda a pénzt, amit elfecséreltem?

A megoldási lehetőségeket sorolva – mint az atomerőművek üzemeltetésének folytatása, illetve a német gázkitermelés újjáélesztése – hozzátette:

– Egy sor energiaforrásunk lenne, ha akarnánk. Ezek nem aktiválhatók azonnal, ezt bárki megérti, hiszen nagy technikai létesítményekről van szó, vezetékekre van szükség, az atomerőművekhez fűtőanyagra, de ez egy olyan terv lenne, melynek alapján más országoknak is mondhatjuk: nézd, problémánk van, a mi hibánk, meg is oldjuk a problémát. De amíg a megoldáshoz jutunk, beszéljünk már. Úgy viszont, ahogy most csináljuk – hogy levágtuk a lábunkat, ezért kérnénk tőled az autódat tisztelettel – elég nehéz lesz.

Roland Tichy a magyar kormányt Németország részéről érő súlyos kritikákról is kifejtette a véleményét:

A magyar politikával szembeni ellenérzések nem az olaj- és gázpolitikában, hanem a társadalom- és bevándorláspolitikában erednek. És mivel Magyarország ebben olyan politikát folytat, amely ellentmond az európai fősodornak, ez minden szinten negatívan csapódik le.

Ebben a tekintetben a magyarok helyzete az Európai Unióban nagyon nehéz, a magyar kormány csak azzal próbálkozhat, hogy minél nagyobb fokú saját autonómiát építsen ki, s ezáltal vonja ki magát ebből a furcsa játékból, hogy olyasmiért büntetik, amit el sem követett. Ez a politika.

A teljes interjú ITT olvasható el.

Borítókép: Roland Tichy (Fotó: Ficsor Márton/VG)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.