Szijjártó Péter: Minden eszközzel fel kell lépni az atomfegyverek terjedése és használata ellen

Minden érintettet felkérünk arra, hogy ne játsszon geopolitikát a mi kárunkra - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Forrás: MTI2022. 08. 01. 22:54
SZIJJÁRTÓ Péter
A kormány támogatja a kínai Nio járműgyártó cég biatorbágyi beruházását Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden eszközzel fel kell lépni a nukleáris fegyverek terjedése és használata ellen, ezért minden érintettet felkérünk arra, hogy ne játsszon geopolitikát a mi kárunkra

- jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban - olvasható a tárca az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében. A tárcavezető az Atomsorompó Szerződés (NPT) felülvizsgálati konferenciájának vitáján azzal kezdte felszólalását, hogy Ukrajnával szomszédos országot képvisel, amely a február 24-én kezdődött háború miatt súlyos biztonsági, gazdasági és energiaellátási kockázatoknak van kitéve.

Egy olyan ország képviselőjeként, ahova már 870 ezer menekült érkezett Ukrajnából, felszólítom a nemzetközi közösséget, hogy minden erejét összpontosítsa az ukrajnai béketeremtésre

- közölte.

Hiszünk abban, hogy a béke az egyetlen megoldás a háború minden aspektusát illetően - tette hozzá.

Szijjártó Péter arra figyelmeztetett, hogy a háború még inkább felerősíti annak fontosságát, hogy elkerüljük az atomfegyverek további terjedését a világban, a harcok miatt ugyanis fokozott a nukleáris eszkaláció, a téves számítások veszélye. Mint rámutatott, Magyarország érdekeivel súlyosan ellentétes lenne a világ ismételt blokkosodása, fontos fenntartani a Kelet és Nyugat közötti párbeszédet, különösképpen stratégiai kérdésekben.

Megtanultuk a leckét a történelmünkből, bármikor is konfliktus volt Kelet és Nyugat között, annak mi, közép-európaiak mindig a vesztesei voltunk

- fogalmazott.

Ennek kapcsán pedig sajnálatosnak nevezte, hogy mára megszakadt a párbeszéd az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja között, ezért a további feszültségek kockázatát emlegetve annak folytatására kérte ezen országokat.

Minden érintettet felkérünk arra, hogy ne játsszon geopolitikát a mi kárunkra

- szögezte le.

A miniszter ezután érintette a nukleáris energia békés felhasználását is, amelynek szerinte a mostani válság tükrében még nagyobb a jelentősége. Szavai szerint ez költséghatékony, klímabarát, biztonságos és stabil módja az energiatermelésnek, amely segít mérsékelni hazánk függőségét a globális energiapiac hullámzásaitól.

Hangsúlyozta: biztosítani kell az atomenergiára vonatkozó szankciók elkerülését, minthogy az ilyen intézkedések korlátoznák az államok azon jogát, hogy összeállítsák saját energiamixüket, ami nemzeti hatáskör.

Kiemelte ezzel összefüggésben, hogy a paksi bővítés teljes mértékben összhangban van a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) biztonsági előírásaival. Rámutatott, hogy el kell köteleződni az NPT és annak előírásai mellett, ehhez politikai akaratra és együttműködésre van szükség, Magyarország pedig készen áll arra, hogy kivegye a részét az ezt célzó közös erőfeszítésekből. Szijjártó Péter a nap folyamán többek között argentin és bangladesi kollégájával, valamint a NAÜ főigazgatójával is találkozik.

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.