időjárás 6°C Virág 2022. november 26.
logo

Halálos fenyegetéseket kap A progresszív liberális

Árki Tamás
Tegnap, 5:52
Halálos fenyegetéseket kap A progresszív liberális

Egyre aggasztóbb helyzetekkel kénytelen szembenézni a társadalmi polarizáció miatt az Egyesült Államokban egy profi birkózó, pankrátor, miután az általa a különböző sporteseményeken alakított, liberális nézeteket hirdető karakter miatt életveszélyes fenyegetéseket kap, és a közönség egyes tagjaival a fizikai összetűzések is elkezdődtek. Az egyre szélsőségesebb mértékben szemben álló politikai oldalak által frusztrált polgároknak már nem elég az, ha szórakozás közben élik ki mérgüket, csalódottságuk tettlegességig fajul. A kutatók szerint az Egyesült Államokban országosan nem növekszik az erőszakos bűncselekmények száma, de a statisztikák azt mutatják, az úgynevezett hotspotokban az erőszakot kiváltó tényezők a jelenlegi helyzetben felerősödtek.

Dan Harnsberger 2003-ban, egyetemi tanulmányai befejezését követően kezdett el foglalkozni a show-elemekben bővelkedő, a sportolói teljesítmény mellett némi színészi tehetséget is követelő profi birkózással, a pankrációval. Kezdeti szerény próbálkozásai után a 2016-os elnökválasztás során robbant be a köztudatba, amikor a republikánus Donald Trump és a demokrata Hillary Clinton versenyzett az elnöki székért. Harnsberger Virginia állam egy erősen republikánus érzelmű településén rendezett gálán elkezdte a demokrata jelölt szlogenjeit skandálni, melyre a közönség meglehetősen hevesen reagált – a pankráció világában ez az egyik legfontosabb fokmérője egy sportoló sikerének. Harnsberger és mentora, Beau James ezt követően találták ki a pankrátornak Daniel Richards karakterét, akinek „művészneve” egyszerűen annyi lett: A progresszív liberális.

Daniel Harnsberger amerikai profi birkózó Daniel Richards/A Progresszív Liberális szerepében. (Forrás: facebook.com/PLdanielrichards)
Daniel Harnsberger amerikai profi birkózó A progresszív liberális szerepében. (Forrás: Facebook)

Politikusok helyett egy karakter volt a céltábla

A progresszív liberális először Hillaryt, majd Joe Biden amerikai elnököt és Kamala Harris alelnököt éltető jelmezekben, a Demokrata Párt emblémáját viselve vált a szűkebben vett Appalache-vidék erőteljesen republikánus régióiban (elsősorban Virginia, illetve Nyugat-Virginia államokban) rendezett kisebb gálák sztárjává. 

Sikerét elsősorban annak köszönhette, hogy – mivel a politikusok a kampánykörútjaik során ezeket a vidékeket tipikusan nem érintik – a frusztrált jobboldaliak előtt végre valójában ott állt egy emberalak, akin kitölthették frusztrációjukat.

Az idei évtől kezdve azonban aggasztó helyzetek is előálltak Harnsberger körül. Egy közelmúltbeli eseményen például a színre lépését követően tömegverekedés tört ki. A férfi emellett halálos fenyegetéseket is kapott, illetve volt arra is példa, hogy egy rendezvény után egy nő rugós késsel kezdte fenyegetni.

Dollárbaloldal: szó sem lehetett mikroadományokról

Az Action for Democracy február 24-én kezdte meg működését, az első utalást pedig már március 1-jén teljesítették az Oraculum 2020 Kft. számára 684 672 amerikai dollár (228 millió forint) összegben.

Erőszakosabb-e az amerikai társadalom?

Az Egyesült Államokban tapasztalható széthúzás, az egyre élesedő politikai véleménykülönbségek feldolgozásához sok esetben már a szórakoztató erőszak megtekintése sem elegendő. A Pew Research Center kutatóintézet szerint az erőszakos bűncselekményekkel kapcsolatos tapasztalatok és vélekedések az idei novemberi félidős választásokon is jelentősen befolyásolták a választói magatartást. 

Bár az Egyesült Államokban az erőszakos bűncselekmények száma országosan nem nőtt, erősen lokalizált jelenségről van szó, tehát sok úgynevezett hotspot van az országban.

Az amerikai lakhatási és városfejlesztési hivatal tanulmánya szerint az olyan helyszíneken magasabb az erőszakos bűncselekmények száma, ahol instabil a lakhatási helyzet, magas a bevándorlás, kevés a munkalehetőség a fiataloknak és gyenge a társadalmi szervezettség. Ezeken a területeken a Biden-adminisztráció nem teljesít túl jól: például októberben a 16 és 24 év közöttiek körében 8,1 százalékos volt a munkanélküliek aránya, noha a teljes amerikai lakosság esetében 3,7 százalékon állt ez a mutató. Az erőszakosabb környékeken a lakhatási hivatal szerint a problémaközpontú rendfenntartás segíthet a helyzet mérséklésében.

 

Borítókép: Daniel Harnsberger amerikai profi birkózó Daniel Richards, A progresszív liberális szerepében (Forrás: Facebook.com/PLdanielrichards)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.