időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Lapozó: Kettős állampolgárságot ad a spanyol kormány a románoknak

Magyar Nemzet
2022.11.24. 14:20 2022.11.24. 14:53
Lapozó: Kettős állampolgárságot ad a spanyol kormány a románoknak

Ismét orosz kémeket tartóztattak le Svédországban · Óriási mennyiségben lopják Franciaországban az építőanyagot · Nem viselhetett szivárványos színeket ruháján a dán újságíró Katarban · Kettős állampolgárságot ad a spanyol kormány a románoknak.

Ismét orosz kémeket tartóztattak le Svédországban

Elfogtak egy orosz származású párt Stockholm agglomerációjában. A férfit Svédország, illetve idegen hatalom elleni illegális hírszerzési tevékenységgel, míg feleségét bűnpártolással gyanúsítják. A letartóztatott személyek az ezredforduló környékén vándoroltak ki Oroszországból. A biztonsági rendőrség, a Säpo a sajtóközleményben azt írta, hogy az előzetes nyomozás már egy ideje folyamatban van, a mostani akcióval arra törekedtek, hogy megakadályozzák a bizonyítékok megsemmisülését. Hozzátették, hogy bár több hasonló esetet is vizsgálnak, az incidens nincs összefüggésben más üggyel. Az Aftonbladet napilap értesülései szerint a bírósági dokumentumokból kiderül, hogy a feltételezett bűncselekmény időszaka 2013-ig nyúlik vissza, az elkövetők egy hatvanéves férfi és felesége. Az eset kapcsán az igazságügyi miniszter is nyilatkozott, aki azt mondta, bízik abban, hogy a hatóságok megfelelő módon kezelik az ügyet. „A Säpo többször is jelezte, hogy növekvő biztonsági fenyegetettség tapasztalható Svédország ellen, és ennek különböző formái vannak. Ez egyike azoknak” – mondta el Gunnar Strömmer. A fő gyanúsított ügyvédje, Ulrika Borg azt mondja a TT svéd hírügynökségnek, hogy a védence tagadja a bűncselekmény elkövetését. 

Forrás: Aftonbladet

Óriási mennyiségben lopják Franciaországban az építőanyagot

Bár az építkezések fosztogatása mindig is ismert jelenség volt Franciaországban, az állami építési beruházások regionális szövetségének és a francia építőipari szövetségnek a vezetője is arról számol be, hogy az elmúlt időszakban soha nem látott méreteket öltött. Különösen felerősödött az ország északi régiójában, valamint Gironde és Rhône-torkolat megyében. A szakemberek szerint a lopások jellegének és mennyiségének jelentős változása egyértelműen a szankciós infláció, az üzemanyagok és az építőanyagok árának drasztikus emelkedésével hozható összefüggésbe. Míg korábban „csak” a munkagépekben lévő üzemanyagot és az elektromos szerszámokat lopták előszeretettel, ma a lopott eszközök arzenálja és mennyisége még a sokat látott szakembereket is meglepi. A tolvajok az üzemanyagon és az elektromos kézi szerszámokon kívül most már magukkal viszik a munkagépek akkumulátorait, sőt magukat a munkagépeket is. A villanyóraszekrényeket nemcsak a raktárakból hordják el százszámra, hanem a már felhúzott épületekből is kiszerelik. A tolvajok minden esetben szakemberek, a villanyóraszekrények eltávolítását ugyanis szakszerűen és tisztán végzik el. Tömegével és nyomtalanul tűnnek el a bojlerek, sőt a munkások lakókonténerei is. A tolvajok körében népszerűek lettek az olyan drága alapanyagok is, mint a réz, az öntöttvas és a hidegburkolatok, a csempék és a járólapok. Egy építkezésről szőrén-szálán szívódott fel az építésvezető lakókocsija, sőt több helyszínről még az oltóvíztározó is. Az építkezések fosztogatása évente átlagosan és vállalatonként százezer eurós (hozzávetőleg negyvenmillió forintnak megfelelő) kárt okoz. A megoldást nehezíti, hogy a helyszín hatékonyabb őrzésének összköltsége könnyen meghaladhatja a lopások összértékét. Ugyanez vonatkozik a lopás elleni biztosításokra is.

Forrás: 20minutes.fr

Nem viselhetett szivárványos színeket ruháján a dán újságíró Katarban

Nemcsak a játékosok számíthatnak szankciókra, ha Katarban viselik a vitatott „One Love” – az LMBTQ- közösséget népszerűsítő – szivárványos karszalagot, hanem mindenki, aki szem előtt van, olvasható a dán TV2 oldalán. A csatorna sportújságírója, Jon Pagh Dohától harminc kilométerre, egy autópálya menti szálloda előtt készült bejelentkezni, amikor rendőrök léptek oda hozzá, és közölték, le kell vennie a szivárványos karszalagot. A riporter megkérdezte a rendőröket, hogy miért nem viselheti a szalagot, amire az volt a válasz, hogy az illegális. A csatorna felvételén látható, amint a riporter vitába száll a rendőrökkel, többek között közli, hogy nem veszi le, mert azok csak színek. A nézeteltérés során a rendőrök higgadtan válaszoltak az újságírónak, majd mivel az önként nem távolította el a szalagot, az egyik intézkedő egyenruhás annyit közölt a riporterrel, talál rá más megoldást, hogy eltávolítsák az illegális jelzést, és elhagyta a helyszínt. 

Forrás: TV2

Kettős állampolgárságot ad a spanyol kormány a románoknak

Pedro Sánchez kormányfő és Románia miniszterelnöke, Nicolae Ciuca szerdán megállapodott egy olyan munkacsoport létrehozásáról, amely a spanyolországi román közösség kettős állampolgárságával kapcsolatos megoldásokat fogja vizsgálni. Ez volt az egyik fő megállapodás az első spanyol–román csúcstalálkozón, amelyet a valenciai Castellónban rendeztek meg. Az elfogadott közös nyilatkozatban kiemelik, hogy Spanyolországban nagyszámú román közösség él, ami évtizedek óta hozzájárul a társadalmi kohézióhoz és a gazdasági fejlődéshez, miközben megőrizte saját identitását. Emiatt döntöttek úgy, hogy egy lépéssel tovább mennek annak érdekében, hogy a dél-európai ország területén élő, 1,1 millió fős román közösség is élvezhesse a spanyol állampolgárság előnyeit anélkül, hogy elveszítenék a sajátjukat. Sánchez köszönetet mondott a románoknak, hogy hozzájárultak az ország fejlődéséhez, egyben megköszönte a társadalomba való beilleszkedésüket is. A román miniszterelnök a maga részéről úgy fogalmazott: a kettős állampolgárság megadásához szükséges jogi keretek megteremtésére létrehozott munkacsoport a tanúsítványa annak, hogy a spanyolok nagyra értékelik a román állammal való kapcsolatot és a románokat is. Pedro Sánchez hozzáfűzte, hogy a kettős állampolgárságról Európán belül eddig csak Portugáliával és Franciaországgal állapodtak meg. 

Forrás: 20minutos.es

Borítókép: Pedro Sanchez és Nicolae Ciuca (Fotó: EPA/Manuel Bruque)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.