Novák Katalin: Napjainkban a kereszténység a legüldözöttebb vallás

A köztársasági elnök az egyházi vezetők mellett Jaír Lapid leköszönő izraeli kormányfővel is tárgyalt látogatása során.

Magyar Nemzet
2022. 11. 18. 16:17
SZENT GYÖRGY; NOVÁK Katalin
Jeruzsálem, 2022. november 17. III. Teofilosz, Jeruzsálem görög ortodox pátriárkája beszél (j2), balról Novák Katalin köztársasági elnök (k) a munkaebéden keresztény egyházi vezetőkkel a jeruzsálemi Szent György Anglikán Vendégházban 2022. november 17-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Izrael nekünk, a keresztényeknek a Szentföld, az ígéret földje. Jeruzsálemben a helyi keresztény egyházak vezetőivel is találkoztam – írta Facebook-oldalára tegnap Novák Katalin köztársasági elnök, a közel-keleti országban tett látogatásának zárónapján.

Kevesen tudják, hogy a kereszténység napjainkban a legüldözöttebb vallás. Az üldözött keresztényeket segítő magyar erőfeszítéseket világszerte elismerik. A szentföldi keresztény vezetők erős hittel tartják össze a közösséget. Köszönöm, hogy beszélhettünk a nehézségekről és arról is, ami erőt ad azok leküzdéséhez

– fogalmazott a politikus.

Statisztikai adatok szerint Izraelben mintegy 177 ezer keresztény él, ők a több mint kilencmilliós lakosság körülbelül két százalékát teszik ki. A legnagyobb katolikus egyház a melkita bizánci katolikus egyház: világszerte több mint 1,5 millió tagja van és hozzájuk tartozik az izraeli keresztények mintegy 60 százaléka.

Novák Katalin arról is beszámolt, a béke megőrzésének fontosságáról tárgyalt Jaír Lapid leköszönő izraeli miniszterelnökkel Tel-Avivban. Hozzátette: „Még magyarul is tudtunk néhány szót váltani, hiszen mind anyai, mind apai ágon magyar származású”. Ismertette, a találkozó során a hadiipari együttműködésről is szó esett, valamint arról,

milyen fontos nekünk, magyaroknak, hogy megőrizzük hazánkban a békét.

Hangsúlyozta, „Magyarország nemcsak szövetségese, hanem barátja is Izraelnek”.

Borítókép: Jeruzsálem, 2022. november 17. III. Teofilosz, Jeruzsálem görög ortodox pátriárkája beszél (jobbra a második), Novák Katalin köztársasági elnök (középen) a munkaebéden keresztény egyházi vezetőkkel a jeruzsálemi Szent György Anglikán Vendégházban 2022. november 17-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.