időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Szerbek nélkül rendeznének választásokat Koszovóban

Forrás: V4NA
2022.11.17. 12:00 2022.11.17. 13:00
Szerbek nélkül rendeznének választásokat Koszovóban

Koszovó északi részén választásokat tartanak a lemondott szerb polgármesterek megüresedett helyére. Albin Kurti miniszterelnök szerint így töltenék be azt az űrt, amely azzal keletkezett, hogy a szerbek kivonultak a pristinai intézményrendszerből. Belgrád ezzel szemben úgy látja, az albánok újabb kísérletet tesznek a terület északi részének elfoglalására – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Hamarosan büntetésekkel jár a szerb rendszám

A szerbek azért hagyták ott a koszovói intézményeket, mert a pristinai vezetés arra kötelezi őket, hogy cseréljék le az autóikon a szerb rendszámokat koszovóira, illetve leváltottak egy szerb rendőri vezetőt is, de probléma számukra az is, hogy még mindig nem alakult meg a Szerb Községek Közössége, amelyről csaknem egy évtizede állapodott meg a két fél a brüsszeli egyezményben. A koszovói hatóságok egyelőre figyelmeztetik a döntést megtagadó autósokat, de november 21-től már 150 eurós büntetés is jár az „engedetlen” szerbeknek.

Albin Kurti miniszterelnök ezzel kapcsolatban a sajtónak azt mondta, hogy a szerbek koszovói intézményekből való kivonulása után az észak-koszovói megüresedett posztokat gyorsan be kell tölteni, és nem várhatják meg a szerbek visszatérését.

Négy észak-koszovói polgármesteri posztra új választást kell szerveznünk

 – mondta, majd hozzátette: ami a Szerb Lista 10 parlamenti képviselői helyét illeti, azt másokkal kell betölteni.

Kurti: alkotmányellenes a Szerb Községek Közössége

A Szerb Községek Közösségének megalakítását már nem csak Belgrád, hanem az Egyesült Államok és az Európai Unió is követeli. A kormányfő viszont hajthatatlan tűnik a kérdésben.

Tavaly kerültem hatalomra. Az elődeim írták alá ezt a dokumentumot, ugyanazokkal az emberekkel, akik még mindig kormányon vannak Szerbiában. Miért nem alakították meg ezt még akkoriban?

– tette fel a kérdést Kurti.

A miniszterelnök úgy véli, hogy a Szerb Községek Közössége egyébként sincs összhangban a koszovói alkotmánnyal. Mindezt azzal magyarázza, hogy az alkotmány szerint ez egy multietnikus ország.

Az albán politikus aláhúzta: ezt a fajta autonómiát nem is az északi részen többségben élő koszovói szerbek indítványozzák, hanem sokkal inkább Belgrád, amely így akarja kompenzálni azokat a veszteségeket, amelyeket még Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök háborúi alatt elszenvedett.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.