Orbán Viktor megérkezett a nyugat-balkáni csúcsra

A miniszterelnök az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok közötti csúcstalálkozón vesz részt.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2022. 12. 06. 11:57
RAMA, Edi; ORBÁN Viktor
EU–Nyugat-Balkán csúcs Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Tiranába utazott, hogy részt vegyen az uniós és nyugat-balkáni vezetők első olyan csúcstalálkozóján, amelyre a nyugat-balkáni térségben kerül sor” – írta Facebook-bejegyzésében Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Orbán Balázs kiemelte, hogy a találkozó témái között szerepel az orosz–ukrán háború hatásainak kezelése, valamint a migrációs kihívások kezelése a Nyugat-Balkánt illetően.

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség adatai szerint a nyugat-balkáni migrációs útvonal a migránsválság csúcspontja óta nem volt olyan aktív, mint az elmúlt hónapokban: októberben több mint 22 300 illegális határátlépést regisztráltak, ami 16 százalékkal több, mint szeptemberben és közel háromszor annyi, mint egy évvel ezelőtt

– húzta alá Orbán Balázs.

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint egyre aggasztóbb az erőszakos és fegyveres konfliktusok növekvő száma a határok mentén feltartóztatott illegális migránsok között, mint például legutóbb a szerbiai Horgosnál történt incidens is.

„Napjaink nemzetközi rendszere új realitást hozott, a Nyugat-Balkán mára stratégiai tényezővé vált, ezért a térség integrációja az EU következő, nagy gazdasági motorját alapozhatná meg, ami hazánk és egész Európa érdekét szolgálja” – emelte ki Orbán Balázs, majd hozzátette, hogy Magyarország továbbra is támogatja az Európai Unió bővítését, hiszen a Nyugat-Balkán nélkül európai jövő sem létezik.

A teljes bejegyzés ITT olvasható.

 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (jobbra) fogadja Edi Rama albán kormányfő (balra) az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozóján Tiranában 2022. december 6-án (Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.