időjárás 9°C Árpád 2023. március 31.
logo

Bekérette Ukrajna a magyar nagykövetet, a szóvivő fenyegetőzött

Magyar Nemzet
2023.01.28. 09:05 2023.01.28. 09:27
Bekérette Ukrajna a magyar nagykövetet, a szóvivő fenyegetőzött

Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője jelentette be, hogy bekéretik Íjgyártó Istvánt, Magyarország ukrajnai nagykövetét. A szóvivő szerint azért döntöttek így, mert panasszal kívántak élni „a magyar miniszterelnök Ukrajnával kapcsolatos elfogadhatatlan megjegyzései miatt” – derült ki az AlJazeera cikkéből

A Mandiner által szemlézett írás szerint az ukrán kormányzatnak az nem tetszett, hogy Orbán Viktor egy sajtóbeszélgetésen Ukrajnát a „senki földjének” nevezte, és Afganisztánhoz hasonlította.   

„Az ilyen kijelentések teljességgel elfogadhatatlanok. Budapest folytatja azt az utat, amelynek célja a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétele” – fogalmazott Nikolenko, aki egy kicsit fenyegetőzött is.  

„A magyar nagykövetet behívjuk az ukrán külügyminisztériumba egy megbeszélésre. Fenntartjuk a jogot, hogy más intézkedéseket is hozzunk” – vetítette előre az ukrán külügyi szóvivő.

Magyarország nem sodródik bele a háborúba

– Matematikailag is ki lehetne fejezni azt a nyomást, ami rajtunk van – rögzítette a kormányfő, majd jelezte, hogy bele akarnak kényszeríteni minket a háborúba. A miniszterelnök elmondta, hogy itthon a külföldről finanszírozott baloldal áll a háború pártján. 

Nekünk Magyarország biztonsága az első 

– szögezte le pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor. Kiemelte: az elemi emberi erkölcs is azt követeli, hogy legyen tűzszünet és béketárgyalások. – A nemzeti konzultáció mint a politikai részvétel formája: hungarikum – fogalmazott a miniszterelnök, majd emlékeztetett, hogy Nyugaton nem kérdezik meg ilyen módon az embereket. Mint mondta, a 2010-es helyzet másfajta politikát eredményezett hazánkban. – Kérdés volt, hogy milyen módszerrel lehet azt a nemzeti egységet fenntartani, amivel a válságot kezelni lehet – hangoztatta Orbán Viktor. Jelezte: a válságkezelés mellett egy új alkotmányt is meg kellett alkotni, ehhez pedig szükséges volt a nemzeti konzultáció intézménye. – Az, hogy millió fölött vettek részt emberek a konzultációkon, egy egyedülálló, demokratikus dolog – fejtette ki a miniszterelnök.

Borítókép: Oleg Nikolenko (Fotó: Twitter)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.