Eva Kaili előzetes letartóztatásban marad

Továbbra is ártatlanságát hangoztatta az Európai Parlament volt alelnöke, és állította: nem tudta, miért voltak éveken át eurószázezrekkel teli bőröndök a brüsszeli lakásában. Ügyvédei középkori fogva tartásról beszéltek az ügyészségen – olvasható a Metropol cikkében.

Magyar Nemzet
Forrás: Metropol2023. 01. 19. 20:23
KAILI, Eva; President of the Spanish Congress, Meritxell Batet
EP-korrupciós botrány Fotó: Dzsalal Morsidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtöki meghallgatásra Eva Kailit teljesen elzárták a médiától, olyan ajtón keresztül vitték be a tárgyalóterembe, ahol még újságírók sem voltak. Sajtóértesülések szerint a korrupcióval vádolt EP-képviselő ügyvédje arra panaszkodott a meghallgatáson, hogy ügyfelét a nyomozási bíró határozata miatt az első napokban három napra magánzárkába helyezték, ahol a korrupcióval vádolt politikus csak egy takarót kapott, és a kabátját is elvették tőle, ráadásul a lámpa is állandóan égett.

„Megtagadták tőle a második takarót! Ez kínzás” – mondta Eva Kaili védője. Miközben az ügyvéd középkori fogva tartásról és kínzásokról beszélt, védencét már a negyedik napon átszállították egy brüsszeli luxusbörtönbe, ahol ha kedve tartja, még múzeumba is mehet.

Eva Kaili két ügyvédje, Andre Rizopoulos és Michalis Dimitrakopoulos már decemberben megpróbálkozott vele, hogy védencük házi őrizetbe kerüljön, de akkor a brüsszeli hatóságok nem foglalkoztak a kéréssel. A két védőügyvéd a csütörtöki meghallgatáson is kitartott amellett, hogy védencük ártatlan, és hogy a szocialista EP-képviselő mit sem tudott a bőröndnyi pénzekről, és természetesen kenőpénzt sem fogadott el.

A lefoglalt pénzkötegek, amelyekről Kaili azt hitte, hogy férje ennyire jól keres. Fotó: Belga Szövetségi Rendőrség

A görög SKAI televízió által megszerzett rendőrségi jegyzőkönyvek tanúsága szerint decemberi kihallgatásán elismerte, hogy tudott a lakásán parkoltatott, százezrekkel teli bőröndökről, de fogalma sem volt arról, hogy illegális tevékenységből származik a pénz. Vallomásában azt mondta, 

azt hitte, hogy férje, Francesco Giorgi ennyire jól keres.

Hiába érveltek ügyvédei a házi őrizet mellett, a belga szövetségi ügyészség határozottan elutasította a kérést, és újabb hat hétre elrendelte Eva Kaili előzetes letartóztatását. Az ügyvédek arról tájékoztatták a sajtót, hogy a szövetségi ügyészség úgy ítélte meg, hogy minden kockázat fennáll a korrupcióval gyanúsított szocialista EP-képviselő esetében: a szivárogtatás, a harmadik féllel való összejátszás és a bizonyítékok megsemmisítésének kockázata is.

Borítókép: Eva Kaili görög szocialista képviselő (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.