Újabb bizonyítékok kötik a magyar baloldalt a brüsszeli korrupciós botrányhoz

Ismét gyanúba került a magyar baloldal az Európai Parlament történetének legnagyobb korrupciós botrányában. Többek között Dobrev Klára, Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton is megszavazta az Európai Parlament külügyi bizottságának egyik olyan emberi jogi jelentését, amelyben Marokkó és Katar rendkívül pozitívan szerepelt.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Origo.hu2023. 01. 19. 10:16
Budapest, 2019. május 16. Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd, Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom, Vágó Gábor, a Lehet Más a Politika és Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetõje (b-j) a Republikon Intézet Kire szavazzanak a liberálisok? címû kerekasztal-beszélgetésén a TRIP rendezvényhajón 2019. május 16-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több információ derül ki az Eva Kaili volt szocialista EP-alelnök nevéhez köthető brüsszeli korrupciós botrányról. A korrupciós szálak az EP csúcspolitikusaihoz és a Soros-hálózathoz is köthetők, az Origó.hu szerint pedig joggal feltételezhető, hogy a magyar baloldali EP-képviselők is mélyen érintettek az ügyben.

Dobrev Klára, Gurmai Zita után nemrég Ujhelyi Istvánról derült ki, hogy szoros kapcsolatban állt a súlyos korrupciós botrány egyik gyanúsítottjával, Kailival. Példaként említik a cikkben, hogy Ujhelyinek egy európai parlamenti csoportban a főnöke volt a görög politikusnő, valamint egy konferenciát is közösen szerveztek. 

A lap szerint vannak újabb bizonyítékok, hogy a brüsszeli korrupcióhoz egyértelműen kapcsolódnak a magyar baloldali EP-képviselők. Megvizsgálták a Marokkót és Katart nevesítő emberi jogi jelentést, amelyet a magyar baloldali EP-képviselők is megszavaztak.

A Manu Pineda-jelentés célja a stabilitás és biztonság támogatása a közel-keleti régióban.

A jelentés pontjaiban olyan témák olvashatók, mint például az emberi jogvédők szabadon bocsátása, a halálbüntetésre vonatkozó moratórium, a migráns munkavállalók jogai, de talán mind közül a legérdekesebb pont a Kuvait és Katar állampolgárainak vízummentességére vonatkozóan előterjesztett javaslat.

A cikkben kiemelték, hogy a jelentésben felhívják a bizottságot arra, haladéktalanul kezdjen technikai megbeszéléseket amiatt, hogy a kuvaiti és katari állampolgárok vízummentességét kapjanak, emellett pedig könnyítsék meg a régióból származó diákok Erasmus+ programhoz való hozzáférését.

A magyar baloldal tagjai közül csak Ujhelyi István nem tudott jelen lenni a szavazáson. A Gyurcsány pártjához tartozó Dobrev Klára, Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba, Rónai Sándor és a momentumos Cseh Katalin, valamint a jobbikos Gyöngyösi Márton is mind megszavazták a jelentést.

Az ügy érdekességeként azt is megemlítik, hogy az SD (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) és a Renew-frakcióból nem érkezett ellenszavazat, ami különösen érdekes a decemberi fejlemények tükrében.

Joggal merül fel a kérdést, hogy vajon miért támogathatta az SD- és a Renew-frakció többsége azt a jelentést, amelyben a kuvaiti és katari állampolgárok vízummentességéről volt szó.

A brüsszeli korrupciós botrány új információi alapján egyre gyanúsabb a dollárbaloldal érintettsége az ügyben. A lap felidézte, nem ez lenne az első eset, hogy egy baloldali képviselő korrupciós ügybe keveredik. A momentumos Cseh Katalinhoz köthető céghálózatánál tavaly nyár óta vizsgálódik az adóhatóság, mert gyanús körülmények között jutott több milliárd forintnyi uniós pénzhez.

Ahogy korábban a Magyar Nemzet is megírta, tavaly decemberben robbant ki a brüsszeli korrupciós botrány, amikor elsősorban szocialista EP-képviselőkről és a strasbourgi parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetekről derült ki, hogy nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe. 

A botrány kirobbanása óta négy embert tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba korrupció gyanújával: a görög szocialista Eva Kailit, az Európai Parlament akkori alelnökét, az olasz Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselőt – aki a vesztegetési hálózat feltételezett vezetője, a Fight Impunity nevű brüsszeli székhelyű civil szervezet vezetője –, az olasz Francesco Giorgit – Eva Kaili élettársát, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena asszisztenseként dolgozott – és Niccolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját. 

A belga rendőrség csaknem másfél millió eurót foglalt le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. Az érintetteket bűnszervezethez tartozással, pénzmosással és korrupcióval gyanúsítják. Egyes híradások szerint összesen hatvan EP-képviselő lehet érintett az ügyben.

Az eredeti cikk Itt a bizonyíték: akár hat magyar baloldali EP-képviselő is benne lehet a brüsszeli korrupciós botrányban címen olvasható az Origó.hu oldalán.

Borítókép: Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom és Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője a Republikon Intézet Kire szavazzanak a liberálisok? című kerekasztal-beszélgetésén a TRIP rendezvényhajón 2019. május 16-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.