Harry „dollármilliókért vetette a busz alá saját családját”

Újabb részletek jelentek meg a herceg hamarosan megjelenő könyvéből, ám a briteknek elegük van Harryből.

2023. 01. 06. 16:16
DIANA hercegnõ; VILMOS herceg; III. KÁROLY
London, 2023. január 5. 2021. július 1-jén az édesanyjuk, Diana walesi hercegné szobrának leleplezésén a londoni Kensington-palota kertjében készített kép Harry (b) és Vilmos hercegrõl, Károly akkori trónörökös herceg, jelenleg III. Károly brit király fiairól. Harry 2023. január 10-én megjelenõ Pare (Tartalék) címû emlékirataiban tettlegességgel vádolja bátyját, Vilmost. MTI/AP/PA pool/Dominic Lipinski Fotó: Dominic Lipinski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb részletek láttak napvilágot III. Károly angol király másodszülött fiának, Harry hercegnek a jövő héten megjelenő új könyvéből, miután a BBC is megszerezte a memoárkötet egyik előzetes példányát. E részletek tovább taglalják Harry és amerikai felesége, Meghan rossz viszonyát a királyi család többi tagjával, különösen édesapjával és bátyjával, a trónörökössel, Vilmos herceggel.

A The Guardian napilap és a Sky News hírcsatorna már csütörtökön beszámolt arról, hogy könyvében Harry többek között tettlegességgel vádolta meg bátyját, leírta, hogy huszonöt tálib harcost ölt meg afganisztáni katonai szolgálatai idején, s arról is értekezik, hogy Vilmossal együtt arra kérték apjukat édesanyjuk halála után, hogy ne házasodjon meg újra.

A The Guardianhez hasonlóan a BBC is arról ír: a könyvben érezhető egyrészt az amiatti keserűség, hogy Harry herceg nem léphet a trónra, s bátyja árnyékában csupán „tartalék” – erre utal a könyv címe is (Spare) –, másrészt az édesanyja, a fiatalon elhunyt Diana hercegné halála okozta szomorúság is, ami tinédzserkorában kábítószer-használatra késztette s arra, hogy egy jósnő segítségével próbáljon kapcsolatba lépni anyjával. Vilmossal ráadásul közösen autóval megtették azt az utat is Párizsban, ahol 1997-ben Diana halálos balesetet szenvedett – Harry így próbálta feldolgozni édesanyja elvesztését, de a gyászt még inkább felerősítette.

Harry arról is ír, hogy a BBC-ből kellett értesülnie arról, s nem családtagjaitól tudta meg, hogy nagymamája, II. Erzsébet királynő elhunyt. Miután tavaly szeptember 8-án a királynő egészségi állapotát orvosai aggasztónak nevezték, Harry az Egyesült Államokból útnak indult a Balmoral kastélyba, a királynő skóciai rezidenciájára, ám amikor gépe landolt az Egyesült Királyságban, s bekapcsolta mobiltelefonját, nem édesapja vagy bátyja üzenete várt rá, hanem felesége küldött neki sms-t a halálhírről. A herceget amúgy előzetesen megkérték, hogy Meghan ne tartson vele Skóciába.

A családi kapcsolatok évek óta feszélyezettek, ám az igazi törés akkor következett be, amikor Harry és Meghan 2021 márciusában az amerikai sztárriporternek, Oprah Winfrey-nek adott interjúban rasszizmussal vádolta meg a királyi család meg nem nevezett tagját, aki állítólag azt találgatta, vajon milyen lesz a hercegi pár első gyermekének a bőrszíne. A rasszizmusvád gyakran elhagyja Harry és Meghan száját a Netflix róluk szóló, nemrég bemutatott, hatrészes dokumentumfilm-sorozatában is, de

az ITV brit és a CBS amerikai tv-csatornáknak adott, a napokban bemutatandó interjúk előzeteseiben is arról beszél Harry: már a kapcsolatuk legelején a „faji elem” foglalkoztatta leginkább a szerinte bigott brit médiát.

Harry korábban többször is kifejtette, hogy a feleségével szembeni rasszista megnyilvánulásoknak komoly szerepük volt abbéli döntésükben, hogy 2020 márciusában felhagytak a királyi család magas rangú tagjaiként rájuk háruló hivatalos feladatok ellátásával, és első gyermekükkel együtt Kaliforniába költöztek.

A sajtó egy jelentős – a királyi családot támogató – része azonban az elmúlt években többször Harry és Meghan szemére vetette, hogy a teljes brit média ünnepelve fogadta Meghant, mint színes bőrű amerikai nőt a királyi család tagjaként, esküvőjükről is ódákat zengtek. A baj nem Meghan bőrszínével van, hanem „azzal a nyilvánvaló ténnyel” – vélekedik a jobboldali GB News hírcsatorna műsorvezetője –, amit állítólag Vilmos is elmondott Harrynek: a felesége nehéz természetű, goromba és nyers modorú. A Daily Express bulvárlap sérelmezi, hogy miközben a herceg azt követeli a sajtótól, hogy őt és feleségét hagyják békén, cinikus médiakampányt folytat.

A The Sun című bulvárlap pedig úgy véli, a herceg „dollármilliókért saját családját vetette a busz alá”.

A királyi család eddig – szokásához híven – sem a Netflix-sorozatban elhangzottakat, sem a könyvben leírtakat nem kommentálta, ám a britek már véleményt mondtak. A YouGov intézet decemberi felmérése szerint Harry herceget a megkérdezettek csupán 33 százaléka kedveli, 59 százalékuk rossz véleménnyel van róla (ez tizenhárom százalékpontos népszerűségveszteség novemberhez képest). Meghan támogatottsága eközben mindössze 25 százalékos, míg a királyi család legkedveltebb tagjának, Vilmosnak 77 százalékos a népszerűségi mutatója.

Borítókép: 2021. július 1-jén az édesanyjuk, Diana walesi hercegné szobrának leleplezésén a londoni Kensington-palota kertjében készített kép Harry és Vilmos hercegről (Fotó: MTI/AP/PA pool/Dominic Lipinski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.