időjárás 24°C Csanád , Emil 2023. május 28.
logo

Harry „dollármilliókért vetette a busz alá saját családját”

Kottász Zoltán
2023.01.06. 16:16 2023.01.06. 22:31
Harry „dollármilliókért vetette a busz alá saját családját”

Újabb részletek láttak napvilágot III. Károly angol király másodszülött fiának, Harry hercegnek a jövő héten megjelenő új könyvéből, miután a BBC is megszerezte a memoárkötet egyik előzetes példányát. E részletek tovább taglalják Harry és amerikai felesége, Meghan rossz viszonyát a királyi család többi tagjával, különösen édesapjával és bátyjával, a trónörökössel, Vilmos herceggel.

A The Guardian napilap és a Sky News hírcsatorna már csütörtökön beszámolt arról, hogy könyvében Harry többek között tettlegességgel vádolta meg bátyját, leírta, hogy huszonöt tálib harcost ölt meg afganisztáni katonai szolgálatai idején, s arról is értekezik, hogy Vilmossal együtt arra kérték apjukat édesanyjuk halála után, hogy ne házasodjon meg újra.

A The Guardianhez hasonlóan a BBC is arról ír: a könyvben érezhető egyrészt az amiatti keserűség, hogy Harry herceg nem léphet a trónra, s bátyja árnyékában csupán „tartalék” – erre utal a könyv címe is (Spare) –, másrészt az édesanyja, a fiatalon elhunyt Diana hercegné halála okozta szomorúság is, ami tinédzserkorában kábítószer-használatra késztette s arra, hogy egy jósnő segítségével próbáljon kapcsolatba lépni anyjával. Vilmossal ráadásul közösen autóval megtették azt az utat is Párizsban, ahol 1997-ben Diana halálos balesetet szenvedett – Harry így próbálta feldolgozni édesanyja elvesztését, de a gyászt még inkább felerősítette.

VV Harry kalandjai

A királyság halott intézmény, és egészen addig az is marad, amíg az uralkodó és a nép között nem szövődik újra a családi kötelék.

Harry arról is ír, hogy a BBC-ből kellett értesülnie arról, s nem családtagjaitól tudta meg, hogy nagymamája, II. Erzsébet királynő elhunyt. Miután tavaly szeptember 8-án a királynő egészségi állapotát orvosai aggasztónak nevezték, Harry az Egyesült Államokból útnak indult a Balmoral kastélyba, a királynő skóciai rezidenciájára, ám amikor gépe landolt az Egyesült Királyságban, s bekapcsolta mobiltelefonját, nem édesapja vagy bátyja üzenete várt rá, hanem felesége küldött neki sms-t a halálhírről. A herceget amúgy előzetesen megkérték, hogy Meghan ne tartson vele Skóciába.

A családi kapcsolatok évek óta feszélyezettek, ám az igazi törés akkor következett be, amikor Harry és Meghan 2021 márciusában az amerikai sztárriporternek, Oprah Winfrey-nek adott interjúban rasszizmussal vádolta meg a királyi család meg nem nevezett tagját, aki állítólag azt találgatta, vajon milyen lesz a hercegi pár első gyermekének a bőrszíne. A rasszizmusvád gyakran elhagyja Harry és Meghan száját a Netflix róluk szóló, nemrég bemutatott, hatrészes dokumentumfilm-sorozatában is, de

az ITV brit és a CBS amerikai tv-csatornáknak adott, a napokban bemutatandó interjúk előzeteseiben is arról beszél Harry: már a kapcsolatuk legelején a „faji elem” foglalkoztatta leginkább a szerinte bigott brit médiát.

Harry korábban többször is kifejtette, hogy a feleségével szembeni rasszista megnyilvánulásoknak komoly szerepük volt abbéli döntésükben, hogy 2020 márciusában felhagytak a királyi család magas rangú tagjaiként rájuk háruló hivatalos feladatok ellátásával, és első gyermekükkel együtt Kaliforniába költöztek.

Harry és Meghan panaszkodásból él

Kalifornia legdrágább környékén több millió dolláros birtokon élnek, két egészséges gyereket nevelnek, és idejüket azzal töltik, hogy siránkoznak.

A sajtó egy jelentős – a királyi családot támogató – része azonban az elmúlt években többször Harry és Meghan szemére vetette, hogy a teljes brit média ünnepelve fogadta Meghant, mint színes bőrű amerikai nőt a királyi család tagjaként, esküvőjükről is ódákat zengtek. A baj nem Meghan bőrszínével van, hanem „azzal a nyilvánvaló ténnyel” – vélekedik a jobboldali GB News hírcsatorna műsorvezetője –, amit állítólag Vilmos is elmondott Harrynek: a felesége nehéz természetű, goromba és nyers modorú. A Daily Express bulvárlap sérelmezi, hogy miközben a herceg azt követeli a sajtótól, hogy őt és feleségét hagyják békén, cinikus médiakampányt folytat.

A The Sun című bulvárlap pedig úgy véli, a herceg „dollármilliókért saját családját vetette a busz alá”.

A királyi család eddig – szokásához híven – sem a Netflix-sorozatban elhangzottakat, sem a könyvben leírtakat nem kommentálta, ám a britek már véleményt mondtak. A YouGov intézet decemberi felmérése szerint Harry herceget a megkérdezettek csupán 33 százaléka kedveli, 59 százalékuk rossz véleménnyel van róla (ez tizenhárom százalékpontos népszerűségveszteség novemberhez képest). Meghan támogatottsága eközben mindössze 25 százalékos, míg a királyi család legkedveltebb tagjának, Vilmosnak 77 százalékos a népszerűségi mutatója.

Borítókép: 2021. július 1-jén az édesanyjuk, Diana walesi hercegné szobrának leleplezésén a londoni Kensington-palota kertjében készített kép Harry és Vilmos hercegről (Fotó: MTI/AP/PA pool/Dominic Lipinski)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.