Albin Kurti: Kölcsönös elismeréssel oldható meg a Belgrád és Pristina közötti feszültség

A Koszovó nem akar nagyobb autonómiát biztosítani az ország északi részén élő szerb kisebbségnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 26. 14:04
BEK, Mikulás; KURTI, Albin
Prága, 2022. december 15. Albin Kurti koszovói miniszterelnök (b) nyilatkozik, miután átadta hazája hivatalos csatlakozási kérelmét Mikulás Beknek, az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltõ Csehország Európa-ügyi miniszterének (j) Prágában 2022. december 15-én. A csatlakozási kérelem benyújtásával Koszovó az EU tagjelöltjévé válik. MTI/EPA/Milan Kammermayer Fotó: Milan Kammermayer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak egymás kölcsönös elismerésével lehet megoldást találni a Belgrád és Pristina közötti feszültségekre – hangoztatta Albin Kurti koszovói miniszterelnök a Koha Ditore című pristinai napilap csütörtöki beszámolója szerint.

A koszovói kormányfő szerdán találkozott Miroslav Lajcakkal, az Európai Unió Szerbia és Koszovói közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával. A megbeszélést követően Albin Kurti rámutatott, hogy a nemzetközi közösség most arról beszél, hogy a Szerbia és Koszovó között megkötött brüsszeli megállapodás alapján sürgősen meg kell alakítani a koszovói szerb önkormányzatok közösségét, holott a 33 megállapodás közül egyiknek sem lenne szabad fontosabbnak lennie a többinél.

Forrás: MTI

Mint mondta, az összes megállapodás közül csak a koszovói szerb önkormányzatok közösségéről szóló egyezmény akadt fenn az alkotmánybíróság szűrőjén, a testület szerint ugyanis annak megalakítása nem egyeztethető össze Koszovó alaptörvényével.

A Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat rendezését célzó, eddig nyilvánosságra nem hozott, úgynevezett francia–német tervvel kapcsolatban a koszovói miniszterelnök leszögezte, tiszteletben tartja, hogy a tárgyalások bizalmasak, de a megállapodások között akkor sem lehet hierarchikus sorrendet felállítani.

Albin Kurti azt is leszögezte: nem fogadja el, hogy a koszovói szerb önkormányzatok közösségének a megalakítása legyen a további tárgyalások előfeltétele.

A koszovói fél azért húzódozik a koszovói szerb önkormányzatok közösségének megalakításától, mert az nagyobb autonómiát biztosítana a Koszovó északi részén élő szerb kisebbségnek.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, melyet Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi vidékén, tömbben mintegy ötvenezer szerb él, és körülbelül ötvenezren laknak az ország más részein is, szórványban.

 

Borítókép: Albin Kurti koszovói miniszterelnök nyilatkozik, miután átadta hazája hivatalos csatlakozási kérelmét Mikulás Beknek, az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Csehország Európa-ügyi miniszterének Prágában 2022. december 15-én. A csatlakozási kérelem benyújtásával Koszovó az EU tagjelöltjévé válik (Forrás: MTI/EPA/Milan Kammermayer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.