időjárás 16°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo
„Több millió zsidó és más vallású ember megsemmisítésének emlékét nem lehet elfelejteni”

Orbán Viktor: Ezen a napon fejet hajtunk a holokauszt áldozatai előtt

Magyar Nemzet
2023.01.27. 18:37 2023.01.27. 18:48
Orbán Viktor: Ezen a napon fejet hajtunk a holokauszt áldozatai előtt

Európa-szerte tartottak megemlékezéseket a holokauszt emléknapja alkalmából: 1945. január 27-én szabadították fel a szovjet Vörös Hadsereg katonái az auschwitzi haláltábort, ennek emlékére az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. A megemlékezők sorához csatlakozott Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Judit igazságügyi miniszter is.

„1945-ben ezen a napon szabadult fel az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor. Ezen a napon fejet hajtunk a holokauszt áldozatai előtt. A zsidó nép tragédiája a magyar nemzet tragédiája is” – írta Orbán Viktor miniszterelnök a Twitteren a holokauszt emléknapja alkalmából.

A holokauszt emléknapja alkalmából Európa-szerte koszorúzásokat, megemlékezéseket tartottak.

Több millió zsidó és más vallású ember megsemmisítésének emlékét nem lehet elfelejteni, sem tagadni

– idézte az MTI Ferenc pápának a Twitter-oldalán közzétett üzenetét.

A katolikus egyházfő hozzátette, nem létezhet testvériség a holokauszt borzalmát tápláló gyűlölet és erőszak gyökereinek kiirtása nélkül. Ferenc pápa ugyanezeket a mondatokat szerdán személyesen is hangoztatta a Vatikánvárosban tartott általános meghallgatáson.

A szentatya az audienciát követően levelet küldött a magyar származású, Rómában élő holokauszt-túlélőnek, Edith Bruck írónőnek, akivel az utóbbi két évben az emlékezés napja alkalmából találkozott. A nyilvánosságra hozott levélben Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy Edith Bruck szenvedése ellenére az élet szépségét, a méltóságot, a testvériséget, a vallások közötti párbeszédet hirdeti.

A német szövetségi parlament (Bundestag) is megemlékezett a holokauszt áldozatairól, első alkalommal volt azonban a rendezvény központi témája a szexuális kisebbségek üldöztetésének ügye. Rozette Kats holland holokauszt-túlélő hangsúlyozta, hogy minden egyes üldözöttnek kijár a tisztelettel teljes megemlékezés. Korábban jellemző volt, hogy a megemlékezéseken igyekezték kerülni a szexuális kisebbségek üldöztetésének ügyét, ami nem volt helyes, hiszen ha az áldozatok nem egyenlők, ha bizonyos csoportjaik kevésbé értékesnek számítanak, mint a többiek, akkor „a nemzetiszocialista ideológia tovább él és továbbra is érezteti hatását” – mondta Rozette Kats, aki beszédében megjegyezte, hogy nem tartozik semmilyen szexuális kisebbséghez.

Az auschwitzi haláltábort 1945. január 27-én szabadították fel a szovjet Vörös Hadsereg katonái, ennek emlékére az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az egyhangúlag elfogadott ENSZ-határozat hangsúlyozza az emlékezés és a tanítás kötelességét, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

Borítókép: Túlélők és családtagjaik koszorút helyeznek el az egykori auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs tábor felszabadítása 78. évfordulójának alkalmából a helyszínen rendezett megemlékezésen a lengyelországi Oswiecimben 2023. január 27-én, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján (Fotó: MTI/EPA/PAP/Zbigniew Meissner)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.