Az Ukrajnában zajló népirtásra figyelmeztetett Morawiecki

A lengyel kormányfő párhuzamot vont a holokauszt és az ukrajnai háború között.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 27. 13:50
Polish Parliament Condemning Russian Aggression
POLAND-POLITICS Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással − hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben. A lengyel miniszterelnök felidézte: hatmillióra teszik a holokauszt áldozatainak számát, egyharmaduk gyermek volt. A megyilkoltak nagy része lengyel állampolgár − írta.

Morawiecki a lengyel nemzeti identitás, az európai és a világtörténelem részének nevezte az áldozatok emlékének ápolását. 

A totalitarizmus fennállásába, az imperializmus előretörésébe való beleegyezés mindig ugyanoda torkoll: emberek millióinak drámájába

− fogalmazott.

A holokauszt áldozatai iránti tiszteletből és a tragédiájukból levont bölcsességgel ma keményen és közösen szembe kell szállnunk a gonosz démonokkal, akik népirtást követnek el Európa keleti részén

− olvasható a bejegyzésben.

Az auschwitz–birkenaui német náci haláltábor felszabadítása napján szem előtt kell tartani, hogy keleten Putyin új lágereket épít − írta Morawiecki, hozzátéve: a szolidaritás és Ukrajna következetes támogatása biztosíthatja, hogy ne ismétlődjön meg a történelem.

Andrzej Duda lengyel elnök a Twitter-bejegyzésében szögezte le: a holokauszt emlékének figyelmeztetésként kell szolgálnia minden következő nemzedék számára.

Az auschwitzi emlékhelyen pénteken megkezdődtek a haláltábor felszabadításának 78. évfordulója alkalmából − Duda tiszteletbeli védnökségével − megrendezett megemlékezések. Rész vesz rajtuk mintegy húsz túlélő, a külföldi vendégek között pedig Douglas Emhoff, Kamala Harris amerikai alelnök férje is megjelent.

Ukrajna megtámadása miatt a szervezők nem hívták meg a megemlékezésre Oroszország képviselőit.

Az eredetileg 1940-ben, lengyel foglyok számára létesített tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel, a harcokban 296 szovjet katona esett el.

Az auschwitzi múzeum felidézte: a felszabadítás előtt a nácik mintegy 1,1 millió embert gyilkoltak meg Auschwitzban, főként zsidókat, de lengyeleket, romákat, szovjet hadifoglyokat és más nemzetiségűeket is. A szovjet csapatok mintegy hétezer, végsőkig legyengült embert, többségükben nőket és gyerekeket találtak a táborban.

Január 27-ét az ENSZ Közgyűlése 2005-ben a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (Fotó: NurPhoto/AFP/Mateusz Wlodarczyk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.