időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo

Bajban vannak az ukránok, korlátozzák a haderő Starlink-internet használatát

Magyar Nemzet
Forrás: Euractiv
2023.02.09. 09:06 2023.02.09. 19:30
Bajban vannak az ukránok, korlátozzák a haderő Starlink-internet használatát

Az Elon Musk által alapított SpaceX űrkutatási vállalat lépéseket tesz annak érdekében, hogy az ukrán haderő a továbbiakban ne használhassa drónok vezérlésére az általa Kijev rendelkezésére bocsátott Starlink műholdas internethálózatot. 

A Starlinket nem arra tervezték, hogy fegyverként használják

húzta alá egy washingtoni konferencián Gwynne Shotwell, a SpaceX elnöke és operatív igazgatója. Shotwell elmondta, az ukrán haderő ezzel szemben olyan módon alkalmazza technológiát, amely nem volt része semmilyen megállapodásnak − utalt ezzel arra, hogy Kijev az ellenállás során oly sikeresnek bizonyuló pilóta nélküli rendszerek irányítására használja a Starlinket. 

Az ukránok az ellenség állásainak felkutatására, bombák, robbanóeszközök célba juttatására alkalmazzák a drónokat.

Shotwell hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a felek közti szerződésben elsősorban humanitárius célokról volt szó, a Starlink segítségével folyamatos internetkapcsolatot tudnak biztosítani a kórházaknak, bankoknak és családoknak. A vállalat elnöke elárulta, arról tudtak, hogy az ukrán hadsereg kommunikációs célokra is alkalmazza a rendelkezésére bocsátott technológiát, ugyanakkor azt mondta, „nem gondolták volna, hogy offenzív célok elérése is használják”.

A SpaceX a háború kezdete óta rengeteg Starlink műholdas internetes terminált − ezek segítségével lehet csatlakozni a hálózathoz − szállított Kijevnek, legutóbb tavaly decemberben küldtek mintegy tízezret. A szállítmányok egy részét a vállalat, másik részét pedig különböző országok, mint az Egyesült Államok vagy Franciaország állták. A mostani nem az első „botrány” a SpaceX és Ukrajna kapcsán, tavaly ősszel a vállalat kijelentette, nem hajlandó tovább finanszírozni a Kijevnek nyújtandó terminálok költségét, a Pentagontól követelték a számla kifizetését. Később Muskék kihátráltak és bejelentették, hogy a SpaceX továbbra is hajlandó támogatni Ukrajnát.

Ugyan a Starlink még mindig veszteséges, más vállalatok pedig dollármilliárdokat szereznek az adófizetők pénzéből, továbbra is ingyen fogjuk támogatni az ukrán kormányt

írta Elon Musk akkor Twitter-bejegyzésében.

Borítókép: Elon Musk, a SpaceX űrkutatási vállalat alapítója (Fotó: MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul)

 

Háború Ukrajnában

Bush elnök egykori tanácsadója: A cseppfolyós gáz és a hadiipar miatt is kell az USA-nak támogatnia Ukrajnát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.